NAJVEĆA PLJAČKA IKADA Državljanin Srbije na čelu bande koja je ušla u istoriju Velike Britanije!

263

Banda koja je izvela najveću provalnu krađu u istoriji Velike Britanije i odnijela 26 miliona funti osuđena je na 28 godina robije. Jugoslav Jovanović (24) koji je osmislio i vodio bandu dobio je 11 godina, a Alesandro Malteze (45) i Alesandro Donati (44) po 8 godina i devet meseci. Na slobodi je još Danijel Vuković koji je optužen kao koorganizator pljačke.

Oni su od 29. novembra do 18. decembra izveli više provala u Londonu. Među najpoznatijim žrtvama su Tamara Eklston (37) ćerka bivšeg prvog čoveka Formule 1 Bernija Eklstona, iz čije vile su odnijeli 25 milona funti, te Frenk Lampard legenda Čelsija. Na njihom spisku je i imanje u Najtsbridžu u vlasništvu preminulog vlasnika fudbalskog kluba Lester Siti Vičaija Šrivadanaprabe, koji je poginuo u padu helikoptera 2018.

EPA

Jovanović je takođe priznao zavjeru za pranje novca u periodu od 10. decembra 2019. do 31. januara prošle godine, kao i jednu tačku za pokušaj konverzije kriminalne imovine, odnosno određene “količine novca”, u Harodsu 14. decembra 2019. godine.

Ovi lopovi koji su dovedeni na sud pod naoružanom policijskom stražom dok je helikopter leteo iznad njih, vratiće se u Italiju na odsluženje kazne nakon završetka postupka u Velikoj Britaniji.

Gospođa Eklston bila je na skijanju sa suprugom i djecom u vrijeme racije 13. decembra 2019.

Pljačkaši su do plena stigli lako, i protraćili su bogatstvo slaveći svoj uspeh u luksuznim prodavnicama i restoranima Vest Enda. Dom Tamere Eklston u Kensington Palas Gardenu bio je toliko ogroman da osoblje obezbjeđenja nije ni primjetilo lopove koji su provalili kroz zadnji vrt.

Na sudu je istaknuto da je imanje bilo obezbijeđeno i kamerama i telohraniteljima. Ipak lopovi su uspjeli da neopaženo uđu usled nekoliko propusta:

-Prvo kada su prošli kroz perimetar kroz zadnji vrt, kuća je bila toliko velika da je bilo teško čuti buku iz kancelarije obezbijeđenja.

-Drugo, interni alarmi nisu bili uključeni jer je bilo obezbijeđenje i bilo je raznih administrativnih poslova koje su morali da obavljaju, na primer, isporuku i prijem, iako je porodica bila odsutna.

Kako je rečeno na sudu sve je to značilo da su, kada su provalnici prošli pored monitora i kamera u zadnjoj bašti, imali veliku praznu kuću za sebe i stoga su imali vremena i prilike da ukradu nakit i gotovinu u vrijednosti od 25 miliona funti.

Provalnici su uzeli skoro 400 komada nakita, od kojih je 150 procenjeno na 8,4 miliona funti. Vrijednost ostalih 250 artikala je između 18 miliona funti i 21 milion funti.

Ukrali su satove u vrijednosti od 2 miliona funti koji pripadaju gospođi Eklston i satove u vrijednosti od 400.000 funti koji pripadaju gospodinu Rutlandu, kao i 125.000 funti u sterlingima i 200.000 hongkonških dolara, što je oko 20.000 funti.

Minđuše i ogrlica koje je saučesnik Marija Mester nosila kada je uhapšena 30. januara 2020. godine, izgledale su identično stvarima koje su ukradene sa imanja.

Jovanović je stigao i do Herodsa i pokušao da potroši 8.985 funti u gotovini na odeću Lui Viton, ali su transakcije odbijene.

Jovanović je 18. decembra odletio iz Velike Britanije sa aerodroma London Siti u Milano.

-Kada je poletio sa londonskog gradskog aerodroma, izgleda da je ofarbao kosu u plavu boju u pokušaju da promjeni izgled, rekao je Tužilac Timoti Krej.

Jovanovića su uhapsili naoružani oficiri koji su prošlog oktobra upali u vilu na obali mora u blizini Rima i izručen je Velikoj Britaniji skoro šest mjeseci kasnije, 2. aprila.Glavni zločinac je obožavatelj britanske humoristične emisije Mr Bin.

Njegov profil na Fejsbuku nosi dve slike lika Rouven Etkinson, uključujući i jednu na kojoj gospodin Bin sedi u fotelji na krovu žutog Mini.

Donati se na sudu pojavio u zelenoj trenerci Armani EA7, dok je Malteze bio obučen u duks i crne pantalone, Jovanović je bio u sivoj trenerci.

Jovanović, koji nema stalnu adresu, priznao je zavjeru za provalu, u periodu od 30. novembra 2019. do 1. februara 2020. godine, u pokušaju konverzije imovine kriminala i zavjeru radi pranja novca u periodu od 30. novembra do 1. februara 2020. godine.

Malteze i Donati, oboje bez fiksne adrese, priznali su zavjeru za provalu.

Rumunsku prostitutku Mariju Mester (47) i njenog sina barmena Emilija-Bogdana Savastru (29), zajedno sa radnikom obezbeđenja Sorinom Markovićem zvanim „Profesor“ (52) i hotelskim radnikom Aleksandrom Stanom (49), porota je proglasila krivim za zavjeru za provalu u januara ove godine.

Međunarodna banda koja je pljačkala kuće slavnih u najvećoj britanskoj provali planirala je da “posjeti” i druge nekretnine u vlasništvu bogatih i slavnih.

Izvor Alo
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.