Abazović o Dodiku: On je DOBRODOŠAO u Crnu Goru

257

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da se neće obratiti obilježavanju 26. godišnjice genocida u Srebrenici. Dodao je i da nije insistirao na obraćanju u Potočarima.

Abazović je danas u Sarajevu, kako je saopšteno iz Vlade, održao konferenciju za novinare zbog velikog interesovanja javnosti u Bosni i Hercegovini.

„Vratio sam se kući, takav osjećaj imam. S obzirom na veliku zainteresovanost organizovao sam ovaj pres“, rekao je Abazović.

On će sutra učestvovati na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici.

„Ne insitiram na obraćanju u Potočarima. Upitan sam kao predstavnik Crne Gore, diplomatskim kanalima, i odgovorili smo da sa moje strane postoji spremnost da se obratim. Ne mogu da razumijem da vas neko pita nešto što je praksa, i to diplomatskim putem, i da se poslije digla tolika prašina“, kazao je Abazović.

Naveo je da se neće obratiti u Srebrenici.

„Kabinet potpredsjednika je dobio listu govornika i ja nisam na toj listi i neću se obratiti. Možda je nakon svega i bolje tako“, kazao je Abazović.

Dodao je i da od komemoracije u Potočarima ne treba da se pravi pres konferencija ili narodna tribina.

Na pitanje zašto na jučerašnjem sastanku sa liderima BiH nije učestvovao Milorad Dodik, Abazović je odgovorio da mu je žao zbog toga bez obzira što sa nekim možda ne dijeli vrijednosti i poglede, prenose Vijesti.

„On je više nego dobrodošao u Crnu Goru i vrlo rado ću razgovarati sa njim ili bilo kim iz establišmenta Bosne i Hercegovine. Poštujem svačije stavove, ali sa moje strane nikakav problem ne bih imao da porazgovaram sa bilo kim ko je legitimni predstavnik naroda ili države regiona ili svijeta“, rekao je Abazović.

„Nisam zadovoljan izjavama Beograda“

Abazović je na konferenciji za novinare rekao i da nije zadovoljan izajavama Beograda u posljednje vrijeme uz ocjenu da one ni na koji način ne doprinose umanjenju tenzija.

„Možda postoji doza odgovornosti i sa naše strane. Ono za što ja navijam je da prevaziđemo nedoumice u džentlmenskom dijalogu. Vjerujem da će i sa druge strane prevladati taj koncept i da ćemo ovo što se dešava u zadnje vrijeme tumačiti kao incidentalnu epizodu. Mislim da sa Beogradom treba da resetujemo odnose i da ih unapređujemo na pravi način kako dolikuje najbliskijim mogućim državama“ rekao je Abazović.

Upitan o spoljnom miješanju Srbije u dešavanja u Crnoj Gori, Abazović je naveo da je riječ o političkim ocjenama.

„Taj uticaj drugih država je nešto što se dešava i u drugim zemljama. To se dešava na više načina, kroz kapital, medijsku scenu, ali ne bih pravio veliku dramu od toga. Naravno da moramo da na sve načine zaštitimo nacionalne interese. Jedini način da se tome suprostavimo je da stvaramo snažene i profesionalne institucije. Pitam Đukanovića što je on uradio da institucije budu jake i da se odupru takvim prijetnjama? Ništa. Ako je mislio da srozavanjem institucija odgovara prijetnjama koje su prisutne i u našem regiona onda je pogrešio. Pokušavamo da reformišemo i oslobodimo institucije iz kandži kriminala i korupcije i rasformiramo sistem gdje je distribucija pravde na jako niskom nivou“, kazao je Abazović.

Dodao je i da je spreman da plati bilo koju cijenu za boljitak Crne Gore.

„Trn sam u oku ljudima koji su uključeni u organizovani kriminal. Pokušavam da promovišem politiku koja je drugačija i borim se protiv političkih struktura koje ne žele da daju šansu Balkanu da izađe iz čeljusti 90-ih“, rekao je Abazović.

Foto: Goran Srdanov/ Nova.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.