Aćifa efendiju brani jedino narod!! Kako stranke koriste Aćifa u dnevno političke stvrh…

507

Poslije pisanja redakcije Sandžakdanasa o tome kako se Bošnjačko nacionalno vijeće u aktuelnom sazivu na čelu sa predsjednicom Jasminom Curić i faktički odreklo od daljeg nastavka procesa rehabilitacije Aćifa Hadžiahmetovića, te nepokretanjem dalje procedure i zvanično odustalo od ideja koje su proklamovali u ranijim sazivima vijeća, nastalo je ćutanje koje je inače odlika kako ove tako i drugih političkih opcija na prostorima Sandžaka.

Između Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Stranke demokratske akcije postoji neskrivena podudarnost po svim pitanjima pa i po pitanju Aćifa Hadžiahmetovića. Barem je tako do skora bilo. Otuda čudi ćutanje Stranke demokratske akcije po pitanju Aćifa Hadžiahmetovića i čudi što bar od njih nije došlo do osude pogrešnog djelovanja aktuelnog saziva BNV u vezi neobnavljanja zahtjeva za rehabilitacijom kod Višeg suda u Novom Pazaru. Istine radi, prilikom posljednjeg pokušaja uništavanja Aćifove table, oglasilo se i oštro osudilo taj čin i Bošnjačko nacionalno vijeće, nastavljajući svoju nedoslijednu politiku kojom jedno pričaju u javnosti, a drugo čine u praksi. Ispada da je Bošnjačko nacionalno vijeće po ovom pitanju u istoj sredini dvostruko oprijedeljeno. Aktuelna predsjednica Curić do podne ima jedan stav, a od podne drugi, tako da se nikako ne može dogovoriti sama sa sobom da li treba rehabilitovati ili ne Aćifa Hadžihmetovića na sudu.

Sandžačka demokratska partija je po pitanju lika Aćifa Hadžiahmetovića najdoslijednija, ali se ne može zaboraviti da je određeni broj istaknutih funkcionera SDP-a učestvovao u postavljanju sporne table u centru Novog Pazara. Međutim, tadašnji lider ove političke opcije od samog početka negativno se izjašnavao o delu Aćifa Hadžiahmetovića, tvrdeći da je Aćif bio zagovornik Velike Albanije koji je negirao Bošnjake, skidao bošnjačke fesove i dovodio albanske učitelje da drže nastavu isključivo na albanskom jeziku čime je negirao bošnjačku kulturu, bosanski jezik i vršio albanizaciju Bošnjaka. Isti stav po pitanju Aćifa Hadžiahmetovića, Sandžačka demokratska partija ima i danas, te je po tome doslijedna svojim političkim opredjeljenjima koje se očigledno ne sviđaju jednom dijelu Bošnjaka Sandžaka.

Treća sandžačka politička opcija takođe poput Bošnjačkog nacionalnog vijeća ima dvostruke aršine kada se priča o liku Aćifa Hadžiahmetovića. Oni jednu priču imaju u Novom Pazaru, a sasvim drugu u Beogradu. Kada su čelnici Stranke pravde i pomirenja u blizini table Aćifu Hadžiahmetoviću oni kažu da je Aćif heroj i da je odbranio Novi Pazar od četnika. Kada su čelnici SPP u Beogradu oni se odriču Aćifa i govore da je spornu tablu postavio Sulejman Ugljanin. Bilo bi zanimljivo kada prođe faza ćutanja Stranke pravde i pomirenja čuti i neki sadašnji zvanični stav o tabli i liku Aćifa Hadžiahmetovića. U ćutanju jeste mudrost ali se od političke opcije kakva je Stranka pravde i pomirenja očekuje da da svoj jasan stav po pitanju lika Aćifa efendije, jer su se do sada izjašnjavali dvojako.

Aćifa Hadžiahmetovića se u bošnjačkom korpusu odriču uglavnom i aktivne nevladine organizacije te se postavlja pitanje ko se stvarno zalaže za to da on bude rehabilitovan.

Ovako, osuđeni Aćif Hadžiahmetović po stavu i slovu Zakona još živi (sudu nije pružen dokaz o njegovoj smrti te je po zakonu još živ) i kao takav prkosi političarima i političkim opcijama, gradskim vlastima i državnim organima koje nemaju snage da sve ove godine uklone tablu, ali ni da se konfrontiraju sa svojim narodom koji očigledno još jedini brani Aćifa Hadžiahmetovića.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.