Ahmet Davutoglu osnovao novu stranku

260

Stranka za budućnost Ahmeta Davutoglua prva je od dvije stranke koje su nastale nakon razilaženja Erdoganovih partnera.

Davutoglu je podnio ostavku na članstvo u AKO-u prije tri mjeseca EPA

Bivši premijer Turske Ahmet Davutoglu osnovao je političku stranku, u potezu koji se ocjenjuje kao suprotstavljanje vladajućoj stranci predsjednika te zemlje Recepa Tayyipa Erdogana, prenosi AP.

Davutoglu je u Ministarstvu unutrašnjih poslova podnio zvanični zahtjev za registraciju Stranke za budućnost, javljaju turski mediji. Za petak je najavljena konferencija za medije na kojoj bi trebao predstaviti stranku.

Stranka za budućnost prva je od dvije stranke koje su nastale nakon razilaženja Erdoganovih partnera, a poslije izvještaja o nezadovoljstvu unutar vladajuće stranke, zbog njegovog autoritarnog načina upravljanja zemljom, javlja Radio Slobodna Evropa.

Prethodno je i Ali Babacan, bivši zamjenik premijera, ministar vanjskih poslova i ekonomije, također najavio osnivanje još jedne stranke.

Ekonomski pad i nezaposlenost

Pojavljivanje novih stranaka predvođenih bivšim Erdoganovim saradnicima događa se u trenutku dok se njegova vlada bori s ekonomskim padom i visokom nezaposlenošću. Vladajuća Stranka pravde i razvoja, poznatija kao AK stranka (AKP), izgubila je vlast u ključnim gradovima – Istanbulu i Ankari – na općinskim izborima ove godine.

Novoformirane stranke mogle bi privući podršku nezadovoljnih birača AKP-a. Ankete javnog mišljenja provedene prije nego što je Davutoglu najavio formiranje stranke pokazale su da on ima 3,4 posto podrške, dok Babacan ima gotovo osam posto.

Davutoglu je podnio ostavku na članstvo u AKP-u u septembru, nekoliko dana nakon što je vladajuća stranka počela postupak njegovog izbacivanja iz stranke zbog disciplinskog prekršaja, nakon što je izdao manifest u kojem kritizira Erdoganovu politiku.

Izvor: Agencije