Ambasador Islamske republike Iran posjetio Novi Pazar

179

Ambasador Islamske Republike Iran u Beogradu, Rašid Hasan Pur Baei, posjetio je Novi Pazar. Prvi put od stupanja na diplomatsku dužnost iranski ambasador se sastao se sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem, zamjenikom gradonačelnika Igorom Novovićem i predsjednicom lokalnog parlamenta Anelom Halilović Šemsović.

„Razgovarali smo o realnim potencijalima da realizujemo partnerstvo na različitim projektima. Ambasador je izrazio izuzetnu zainteresovanost da se saradnja u brojnim sferama što prije dogodi. Oblasti su različite, ali je prostora najviše na polju ekonomskih i kulturnih veza“. Zahvaljujem ambasadoru na posjeti, očekuju nas novi susreti i realizacija konkretnih projekata za dobrobit građana Novog Pazara, na obostrano zadovoljstvo“, kazao je pred novinarima gradonačelnik Nihat Biševac.

Gradonačelnik Biševac je istakao da je protokolom posjete ambasadora Novom Pazar predviđen i sastanak njegove ekselencije sa privrednicima, predstavnicima Regionalne razvojne agencije Sandžaka „SEDA“, predstavnicima Privredne komore, lokalnog Odjeljenja za privredu GU i predstavnicima Inovacionog start – up centra. Sastanak je i prema riječima ambasadora Irana, jedan od pokazatelja da slijedi implenentacija zajedničkih projekata.

„Saradnja zemlje iz koje dolazim sa vašim, novopazaskim krajem ima kulturološko utemeljenje ali počiva i na privrednim i drugim potencijalima ovih prostora. Naše partnerstvo sa Srbijom sa nacionalnog nivoa želimo da prenesemo i na lokalni nivo i Novi Pazar smo prepoznali kao područje sa potencijalima. Ima prostora za ozbiljnu saradnju ne samo u oblasti kuture već i na polju ekonomije. Upravo je cilj posjete da se na terenu, realno, upoznamo sa ovdašnjim prilikama, sa specifičnostima Novog Pazara kao regionalnog centra u ovom dijelu Srbije. Uvjeren sam da je saradnja u različitim oblastima nešto što će uslijediti na obostrano zadovoljstvo“, poručio je ambasador IR Iran u Beogradu, Rašid Hasan Pur Baei.

Ambasador je u okviru posjete Novom Pazaru obišao i kulturno –historijske spomenike u centru grada.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.