Amiru Hotu za nacionalističku parolu Srbe na vrbe deset mjeseci zatvora

1235

Tridesetjednogodišnji Bjelopoljac nastanjen u Tuzima Amir Hot osuđen je u podgoričkom Višem sudu na deset mjeseci zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje. Hot, koji je višestruki povratnik u izvršenju krivičnih djela, 6. septembra prošle godine javno je podsticao na mržnju prema grupi koja je određena na osnovu nacionalne pripadnosti, piše Dan.

Prilikom prenosa tzv. „patriotskog skupa“ sa Trga nezavisnosti u Podgorici, emitovanog na portalu Vijesti, u toku prenosa sa svog Facebook profila on je napisao objavu “Srbe na vrbe” uz tri državne zastave, čime je, kako se navodi u presudi neodređeni broj lica javno podsticao na mržnju prema pripadnicima srpske nacionalne pripadnosti.

Optuženi je priznao izvršenje krivičnog djela, ali je tvrdio da nije bio svjestan šta je napisao i da mu je žao zbog toga. Nije imao namjeru da svojim komentarom izazove bilo čiju mržnju jer mu je supruga Srpkinja i ima dosta prijatelja srpske nacionalnosti. Kazao je da je bio ponesen komentarima drugih lica, ali se pokajao zbog toga što je uradio.

Na presudu Hotu žalbu je izjavio njegov branilac Damir Lekić zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, a u odnosu na kaznu branilac je naveo da je pogrešna i nepravilno odmjerena. On je tražio od Apelacionog suda da uvaži žalbu i presudu preinači ili predmet vrati na ponovno suđenje
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.