Bio je na svim ratištima devedesetih, a onda doživio STRAVIČNU SMRT

14274

Priču o tragično završetku Dragoslav Radevski (65) iz Niša, inače učesnika svih ratova devedesetih, napisao je Kurir, a mi priču ovog časopisa prenosimo u cjelosti.

Bio je radnik Elektronske industrije oko 25 godina kada je izgubio posao. S prvim danima rata u Hrvatskoj odmah se sam prijavio da brani Srbiju. I tada i kasnije je prošao ratište uzduž i popreko, ali srce mu je ostalo u Kninu

NIŠ – Veliki srpski patriota, Dragoslav Radevski (65) iz Niša, jedan od poslednjih branilaca Knina u ratom zahvaćenoj Hrvatskoj, dobrovoljac svih ratova od 1991. do 1999. godine tragično je okončao život kada je sinoć oko 20 sati njegovu kuću u selu Trupale, zahvatio požar, a on je živ izgoreo u vatrenoj stihiji.

FOTO: KURIR/M.S.

FOTO: KURIR/M.S.

Kako meštani Trupala kažu čula se i ekplozija pa se sumnja da je vatra zahvatila plinsku bocu koja se sva nagorela nalazi nu dvorištu. Košije i rođaci u ovom selu kažu da je bio dobar čovek, nije bio incidentan, ali je doživeo onaj niz razočaranja devedesetih godina prošlog veka.

– Dragoslav je bio radnik Elektronske industrije oko 25 godina kada je izgubio posao. S prvim danima rata u Hrvatskoj odmah se sam prijavio da brani Srbiju. I tada i kasnije je prošao ratište uzduž i popreko, ali srce mu je ostalo u Kninu. Svaku godišnjicu pada Krajne odnosno Knina teško je preživljavao jer je spasavao tada što se spasti može. On je bio artiljerac, a ja tenkista. Zato smo umeli i da popijemo po neku. Sve loše što se dogodilo u ovoj zemlji preko naših leđa se lomilo – priča njegov prijatelj Saša Đorđević, sabrat i komšija koji je ratovao za Vukovar u Hrvatskoj i koji ga je poslednji put i video pre užasne smrti.

FOTO: KURIR/M.S.

FOTO: KURIR/M.S.

On nam kaže jednu činjenicu da u Ulici Knjaza Miloša u Trupalu gde se nalazi i kuća poginulog ratnika postoji šestorica tenkista od kojih se svako razočarao u događaje koji su usledili nakon gubitka srpskih teritorija u ratovima.

– Pričaju da se od cigarete zapalio… Ja sam bio kod njega oko 19.30 pa sam otišao. I sumnjam da je varnica od ventilatora izazvala požar – priča Saša.

Stanoja Ristić, prvi komšija i rođak navodi da je “Dragoslav nekada bio gospodin”.

FOTO: KURIR/M.S.

FOTO: KURIR/M.S.

– Njegov patriotizam zaista ne dolazi u pitanje. On je bio gospodin koji je samo razočaran bio u sve. Ostavio je dve divne ćerke koje žive u Nišu. Ranije je mnogo pio, a onda je počeo da se leči, pio je lekove i počeo je ponovo da pije od pre nekoliko dana (4. avgust – pad Knina). Sve ga je to razjedalo. Zanimljivo je da je nekada davno stalno učestvovao u nekadašnjim radnim akcijama. Toliko se istakao po vrednoći da je bio neki predvodnik i sakupljao je priznanja sa svih pruga, puteva i slično što se tada pravilo – priča njegov prvi komšija i rođak Stanoja Ristić.

FOTO: KURIR/M.S.

FOTO: KURIR/M.S.

Muzičar Aleksandar Stanković kaže da se vatra razbuktala od pet do sedam minuta i da vatrogasci nisu imali šanse da išta spasu.

– Uletela je jedna komšinica u kuću dok sam gledao utakmicu i počela da traži pomoć jer gori kuća. Nismo uspeli ništa da uradimo. Za pet do sedam minuta sve je izgorelo – kaže on.

FOTO: KURIR/M.S.

FOTO: KURIR/M.S.

Meštani Trupala su bili vrlo uznemireni sinoć i to toliko da neki od njih nisu spavali cele noći jer im je dragi komšija poginuo.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.