Bošnjačka stranka osuđuje nasilje u Skupštini, poziva na stabilnost i pribranost

391

Povodom dešavanja koja su obilježila jučerašnje zasjedanje Skupštine Crne Gore, Bošnjačka stranka osuđuje nasilje koje je demonstrirano, i poziva na pribranost i stabilnost.

“Poslanici, kao legitimni predstavnici građana, dužni su da poštuju zakone Crne Gore. Zato, podrška institucijama u dosljednoj primjeni zakona i propisa, da se zakon primjeni dosljedno na sve, pa i na poslanike. Svjesni podignutih tenzija, tražimo od institucija da se obezbijedi mir i sigurnost za građane. Iskazujemo podršku usvojenim zakonskim rješenjima i vjerujemo da će se, kroz dalju proceduru i drugim propisima, raditi na njihovom unaprijeđivanju i kvalitetnoj primjeni”, navodi se u saopćenju.

Iz BS-a pozivaju na dijalog o otvorenim pitanjima sa svim vjerskim zajednicama.

“Osuđujemo ratnohušačke pozive koji su juče i kasno sinoć upućeni iz skupštinskih klupa. Nas to ne iznenađuje i to nas ne može zaplašiti. Isti akteri bili su podrška 90-ih godina, onima koji su, u našem okruzenju, palili i razarali i džamije i crkve. Juče su prijetili manjinskim narodima i svim neistomišljenicima, kao što su ćutali ili podržavali kada je osam hiljada nedužnih ljudi, civila ubijeno u Srebrenici, kada je bombardovano Sarajevo i ubijeno stotine djece”, saopćeno je iz BS.

Ovim putem još jednom pozivaju da institucije i državne organe da obavljaju svoje nadležnosti, da se obezbijedi neometano kretanje ljudi, zaštita javnih objekata i funkcionisanje institucija.

Izvor: Portalanalitika.me