Braća Faik i Esad tvrde da Amar nije pucao u Bojana

2399

Viši sud potvrdio je optužnicu protiv Bjelopoljca Amara Kadića zbog pokušaja ubistva sugrađanina Bojana Konatara, 28. jula,prošle godine. Kadić se od tada nalazi u bjekstvu i za njim je 25. septembra raspisana potjernica.

Kadić je, prema optužnom aktu, ranio Konatara sa dva projektila iz pištolja.

“Kadić je… pucao u Konatara, dok se ovaj vozilom marke ‘golf’ kretao ulicom u naselju Zaimovića livade, u čijoj blizini se nalazi porodična kuća Kadića. Optuženi je iz pištolja nepoznate marke, koji je neovlašćeno držao, ispalio više metaka u njegovom pravcu i sa više projektila pogodio u prednja vrata vozila, kroz koja su projektili prošli i pogodili oštećenog u predjelu desne noge i lijeve ruke, pri čemu mu je nanio teške tjelesne povrede… čime je počinio krivično djelo – ubistvo u pokušaju, u sticaju sa krivičnim djelom – nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih naprava”, piše u optužnici.

Problemi i razmirice između Kadića i Konatara datiraju od ranije. Zbog podmetanja bombe u dvorište kuće Konatara u naselju Rakonje, u julu 2017, Kadić je dvije godine kasnije u bjelopoljskom Osnovnom sudu osuđen na deset mjeseci zatvora.

Naime, u postupku protiv Amara Kadića koji je optužen za pokušaj ubistva Konatara dvojica Brzaća su svjedočila potvrđujući alibi Kadića da je predmetnog dana bio sa njima u društvu.

Kadić je, prema riječima tužiteljke, tvrdio da je tog dana oko 18 časova pošao u mjesto Osoje, gdje se dan ranije dogovorio da roštilja sa braćom Esadom i Faikom Brzać, i gdje se zadržao do 21 sat, te je da po povratku kući vidio policiju i od komšija saznao da je neko pucao na Konatara, nakon čega se na neko vrijeme sklonio, jer su bili u lošim odnosima. Isto su u izjavama potvrdili Brzaći.

Konatar je na suđenju kazao da je Kadić doveo lažne svjedoke – braću Brzać.

”Braća… moraju da rade na kamatu kod njih, pa su morali tako da svjedoče…”, kazao je između ostalog Konatar, dodajući da će morati da se brani ako mu neko od Kadića priđe bliže od tri metra.

Demantuju da su pod kamatama, protestuju jer je sud dozvolio vrijeđanje

Faik i Esad Brzać su potvrdili da su bili tog dana u vrijeme incidenta u društvu optuženog Amara Kadića u mjestu Osoja, i da su roštiljali povodom rođendana njegovog sina i da je nemoguće da je on bio na nekom drugom mjestu istovremeno, te da za isto mogu pozvati još svjedoka koji su se tog dana zatekli na tom popularnom izletištu kod Bijelog Polja.

„Tu izjavu smo dali pred Tužilaštvom i sudijom uz svu krivičnu i moralnu odgovornost i stojimo iza nje. Ne dozvoljavamo da nas niko vrijeđa i unižava, mi smo roditelji i imamo i unučad i želimo da u ovom gradu i dalje živimo čistog i poštenog obraza“, kazao je Faik Brzać

„Šta su oni imali i šta će imati to nas ne interesuje, to je između njih. Mi smo radnici, radimo pošteno, nismo pod kamatama niti smo bili primorani ili ucijenjeni da svjedočimo“, naveo je Esad Brzać.

Oštro negoduju i što je sud dozvolio vrijeđanje njihovog ličnog dostojanstva i to u njihovom odsustvu te poručuju da je obaveza pravosudnih organa i tužilaštva da štite lična prava svih pojedinaca,odnosn o njih kao svjedoka u ovom slučaju.

Kadić: Tužilaštvo vjerovalao višestrukom povrtaniku u vršenju krivičnih djela, mediji da poštuju pretpostavku nevinosti

Amer Kadić, brat otuženog u izjavi za medije navodi da je do sada više puta od strane medija, intrepertirano viđenje Bojana Konatara predmetnog postupka, njegove insinuacije, te ocjena dokaza van sudskog postupka, što je, ističe, pravno nedopustivo, te suprotno relevantnim propisima koji regulišu oblast medija.

“Radi upoznavanja javnosti, tokom glavnog pretresa izvedeni su dokazi, koji su predloženi od strane tužilaštva, a koji ni u jednom djelu ne povezuju okrivljenog Kadića da je bio na navodnom mjestu događaja, a ne da je izvršilac, u prilog tome ide i izjava svedoka koji su pružili alibi okrivljenom da je bio na drugom mjestu. Takođe, na mjesto navodnog događaja nije pronađeno ni oružje, ni čaure, ni DNK okrivljenog na fragmentima ostataka zrna, i nije bilo ni jednog svjedoka koji bi potvrdio navode ostećenog Konatara. Pa se može zaključiti je tužilastvo bilo pristrasno i vjerovalo na riječ oštećenom Konataru, što se može i zaključiti još iz završnih riječi koje su bile skoro istovjetne”, ističe Kadić.

Napominje da je Konatar povratnik u izvršenju raznih krivičnih djela.

“Među kojima je neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga (heroin) i za to je pravosnažno osuđen na višegodišnju kaznu zatvora, što je i medijima koji izvještavaju poznato, pa začuđuje davanje medijskog prostora istom, te citiranje iskaza u toku nepravosnažnog sudskog postupka”, navodi brat optuženog Kadića u reagovanju tvrdeći da je Konatar sklon lažnom prijavljivanju i, kako kaže, “štelovanju” događaja radi svoje koristi i dobiti.

Tvrdi da Konatar između ostalog na ovaj način vrši neprimjeren pritisak na pravosudne organe.

“Molimo medije da poštuju pretpostavku nevinosti okrivljenog jer krivicu istog može cijeniti samo sud, nakon zakonito sprovedenog postupka, te ocjene svih dokaza koji su izvedeni na glavnom pretresu, a nikako stranke u postupku”, zaključuje u reagovanju Kadić.

Izvor Kodex
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.