Britanski šef diplomatije: Genocid u Srebrenici bio je planirana operacija

653

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab izjavio je da je genocid počinjen u Srebrenici bio jedan od najgorih zločina koji se dogodio na prostoru Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Raab je bio jedan od govornika na nacionalnom obilježavanju Dana sjećanja na Srebrenicu u Velikoj Britaniji, prenosi Anadolija.

“Danas obilježamo 26. godišnjicu od srebreničkog genocida u Bosni i Hercegovini. Bio je to jedan od najvećih zločina na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. U planiranoj operaciji ubijeno je više od 8.000 ljudi – uglavnom muslimana muškaraca. Preko 20.000 žena i djece prisilno je protjerano iz svojih domova, nezamislivo, danas ih se sjećamo”, rekao je Raab.

Istakao je kako “oplakujemo žrtve tih strašnih događaja i stojimo uz porodice u njihovoj borbi za pravdu”.

U nedjelju ukop još 19 žrtava
Organizacija Remembering Srebrenica organizirala je u četvrtak nacionalno obilježavanje Dana sjećanja na Srebrenicu u Velikoj Britaniji, koja je ove godine u potpunosti bila emitirana putem interneta.

Waqar Azmi, predsjednik organizacije Rembering Srebrenica, istakao je da su memorijalni događaj podržali “međupartijske i međuvladine organizacije” iz Westminstera, Škotske, Velsa i Sjeverne Irske.

U nedjelju će biti pokopani posmrtni ostaci još 19 žrtava koji su u proteklim godinama pronađeni u nekima od masovnih grobnica.

Na mezariju u krugu Memorijalnog centra u Potočarima do sada su pokopani posmrtni ostaci više od 6.900 žrtava srebreničkog genocida.

IZVOR: AGENCIJE
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.