Ćamil Duraković podneo prvu krivičnu prijavu zbog negiranja genocida u Srebrenici protiv novinara RTRS

766

Ćamil Duraković, predsednik Skupštine Općine Srebrenica danas je, kako navodi, podneo prvu krivičnu prijavu zbog negiranja genocida u Srebrenici, javlja televizija N1 BiH, a kako je objavola Radio-televizija Republike Srpske, prijava je protiv njihovog novinara Branimira Đuričića.

Kako je naveo na svom zvaničnom Twitter profilu, krivičnu prijavu je podneo protiv novinara RTRS), a ta televizija precizira da je prijava podneta zbog tvita koji je Đuričić postavio na svom nalogu.

Đuričić je, uz konstataciju da su odredbe zakon o negiranju genocida stupile na snagu, kao i da uvažava sve žrtve, napisao „kao potomak žrtava istinskog genocida, jasenovačakog….“ da u Srebrenici nije bilo genocida.

Prema informacijama RTRS, dežurni tužilac u Sarajevu je zaprimio prijavu.

Ćamil Duraković je objasnio da je razlog podnošenja krivične prijave – negiranje genocida u Srebrenici.

U izjavi za N1 je kazao: “Od dana donošenja odluke o dopuni Krivičnog zakona do danas mogli smo čuti različite političke stavove po pitanju same odluke, ali već od danas zakon je primjenjiv na teritoriju cijele BIH. Već od danas će se moći podnijeti krivične prijave protiv onih koji negiraju genocid i druge zločine.“

Kako je dodao, postoje različite analize, neki govore šta će izmene zakona doneti ova dopuna, neki su pesimisti, neki optimisti.

„Lično smatram da prvi put imamo pravni osnov i zakonsko uporište da se prijavljuju one koji javno negiraju genocid. Još juče je u Srebrenici boračka organizacija RS polepila plakate ratnog zločina Ratka Mladića kojeg nazivaju herojem“, naveo je Duraković.

Ovaj potez Durakovića dolazi nakon zakona kojeg je doneo odlazeći Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina, a koji je izazvao brojne reakcije i podigao veliku prašinu.

Zakon je danas stupio na snagu na teritoriji cele BiH.

Narodna Skupština Republike Srpske na sednici u petak će raspravljati i izmenama Krivičnog zakona RS kao odgovoru na Inckov zakon.

Zakonskim predlogom RS predviđa se kazna do 15 godina zatvra za nazivanje Srspke genocidnom tvorevinom.

Izvor Danas
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.