nenad canak

Čanak o zabrani skupa planiranog radi uklanjanja murala Ratku Mladiću u Beogradu

1030

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) saopćila je da je dobila rješenje o zabrani skupa prijavljenog za 9. novembar, za kada je bilo planirano uklanjanje murala ratnom zločincu Ratku Mladiću na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu.

Kako se navodi u saopćenju, zabrana skupa predstavlja obračun policije sa “ostacima antifašističke i mirovne tradicije” Srbije, “dok se umjesto zaštite sloboda i prava građana i građanki štiti lik i slave krivična djela Ratka Mladića, koji je osuđen za ratne zločine”.

“Skup i uklanjanje murala koordinisano je sa stambenom zajednicom, na osnovu rešenja o uklanjanju koje je izdala Komunalna milicija”, ukazali su iz Incijative i poručili da su željeli da pomognu u tehničkom uklanjanju murala i da pozovu ljude da se zajedno usprotive ratnim zločincima u javnom prostoru.

Tim povodom oglasio se na svom Twitter profilu i predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

“Dokle god se policija plaši da će doći do sukoba ako se prekreči mural ratnog zločinca, a ne plaši se sukoba dok se pišu poruke mržnje i malaju zastave po fasadama, dotle nema spasa.

Fašisti su namirisali strah i ćutanje, to je za njih afrodizijak, i tek će da gaze”, napisao je Čanak.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.