CENTAR GRADA DEMOLIRAN: U ROTTERDAMU IZBILI NEREDI ZBOG NOVIH KORONAMJERA

163

Nizozemska policija ispalila je pucnje upozorenja i upotrijebila vodene topove nakon što su u Rotterdamu izbili neredi zbog novih koronamjera, piše BBC.

Twitter

Protestanti su bacali kamenje i petarde te zapalili policijski auto.

Stotine protestanata okupili su se kako bi pokazali svoj bijes zbog vladina plana da kontroverzne covid propusnice mogu posjedovati isključivo vakcinisani i građani koji su preboljeli covid-19, dok se negativan test više ne bi priznavao. Mnogima je kao povod poslužio i lockdown u koji je Nizozemska ušla prije sedam dana, a nekima povrh svega nije dobro sjela ni vladina najava da će zabraniti novogodišnji vatromet.

Nizozemska je prošle sedmice uvela trosedmični parcijalni lockdown s obzirom da se povećao broj novih slučajeva zaraze.

Twitter

Policija je ispalila nekoliko pucnjeva jer je ‘situacija postala opasna po život’, kazao je Reutersu glasnogovornik policije. To je rezultiralo povređivanjem barem dvoje ljudi.

Rotterdam je u izvanrednom stanju, a zbog nasilja je zatvorena i glavna željeznička stanica. Centar grada je demoliran, a osim dvije osobe koje je ustrijelila policija, ima još povrijeđenih. Tokom noći je uhapšeno više desetaka osoba.

Snimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju zapaljene policijske automobile i protestante koji bacaju kamenje na policiju u jednoj od glavnih trgovačkih ulica u tom gradu.

Nizozemska je nova ograničenja uvela prošle subote nakon zabilježenog rekordnog broja novozaraženih od početka pandemije.

Twitter

Nove mjere znače da trgovine i restorani moraju svoja vrata zatvoriti ranije, a sportski događaju moraju se održavati bez publike.

Protestanti su se sukobili s policijom i u Haagu nakon što su nove mjere najavljene.

Protestanti u Rotterdamu izrazili su svoje nezadovoljstvo vladinom odlukom o uvođenju covid propusnica samo za one koji su vakcinisani ili su se oporavili od covid-19.

Ranije u petak, vlada je zabranila vatromet na Novu godinu i to već drugu godinu zaredom. Ta je mjera, kako su objasnili, uvedena kako bi se ‘izbjegao dodatni pritisak na zdravstvo’, poručili su iz vlade.

Pogledajte video OVDJE.

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.