ČESTITAMO Novopazarka rodila PRVU BEBU iz ZAMRZNUTOG EMBRIONA na Narodnom frontu u Beogradu

1945

Poslije šest godina čekanja na potomstvo Enesa Rizvanović (28) iz Novog Pazara rodila je sina Mehmeta, a ova beba ujedno je prva beba rođena iz zamrznutog embriona na GAK “Narodni front” u Beogradu. Na ovoj klinici ima još 10 zamrznutih embriona, a takođe je nabavljena i unapređena oprema koja će olakšati i povećati broj postupaka vantjelesne oplodnje.

U razgovoru za „Blic“ srećna mama koja je na svijet donijela dječaka kaže da nijedan roditelj ne smije da odustane od potomstva, te da je često potrebno vrijeme i strpljenje.

– Šest godina je trajala naša borba za potomstvo, a onda smo pokušali vantjelesnu oplodnju u GAK Narodni front. Prva nam nije uspijela 2019. ali nismo odustajali, pa nam je uspijela iz drugog pokušaja. Vjerovali smo doktorima, svi su ovde dobri, ja bih volkela da istaknem i da se javno zahvalim svima, i profesoru dr Željku Mikoviću i dr Ani Jeremić, embriologu, i svima ovdje. Beba je dobro i neopisivo sam srećna, porođaj je super prošao – priča Enesa za „Blic“.

Da budući roditelji ne posustaju apeluje novopečena mama, preporučuje ovu državnu kliniku i najavljuje da će, kada dođe vrijeme, doći ponovo.

– Planiram još jedno dijete, i voljela bih da sljedeći put dođem po jednu djevojčicu. Nisam u ovom trenutku zamrzla embrion, ali kada budem pokušavala, ponoviću u Narodnom frontu – priča Enesa.

– Veliki dan za Narodni front – priča za „Blic“ i prof. dr Željko Miković, direktor GAK Narodni front, i ističe da je sada zamrzavanje embriona moguće i u ovoj instituciji. U ovom trenutku ima 10 zamrznutih embriona.

– Mi smo ovu proceduru „osvojili“ na jedan kvalitetan način i na to smo veoma ponosni. Sada je rođena prva beba, a čekamo ih još 10. To je pokazatelj da se ta metoda radi kvalitetno i na svjetskom nivou. Izuzetno smo zadovoljni što smo majkama omogućili da u narednom pokušaju idu preko skraćenog postupka. Za nas je ovo veliki događaj i mislim da je izuzetno važno svim ženama koje su poklonile povjerenje našoj klinici. Što se tiče prve bebe iz zamrznutog embriona, trudnoća je protekla dobro, stigla je do punog termina, porođaj je bio prirodni i rođen je dječak 3.900 grama, sa ocjenom 9-10. Oni su spremni da idu kući – priča profesor Miković za „Blic“.

Ovo je veliko ostvarenje sna za ove roditelje. Bebu su čekali šest godina, dodaje profesor, i ističe da je za ostvarivanje ove trudnoće bilo potrebno ne samo osavremenjivanje metode nego i nabavka nove opreme.

– Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, odnosno državi, mi imamo novu opremu. U posljednjih godinu dana nabavili smo veliki broj malih inkubatora, tri velika, mikroskop za mikromanipulacije za ubrizgavanje ćelija spermatozoida, dvije nove laminarne komore. Takođe, povećali smo i proširili tim embriologa, umjesto tri embriologa, sada imamo pet i dva mlada koja volontiraju. Od početka godine imali smo 350 stimulisanih ciklusa sa uspešnošću od 50 odsto, za razliku od svih prethodnih godina, kada je maksimalni broj iznosio 250. Praktično ćemo ove godine duplirati broj postupaka vantjelesne oplodnje, umjesto 250, uradićemo oko 500 – kaže profesor Miković.

Ovo je veliki napredak i šansa za sve parove koji dugo godina čekaju na VTO ili kojima VTO nije uspijevala, kažu ljekari. Što se čekanja u GAK Narodni front tiče, ono je svedeno na minimum. Od formiranja komisije, ulaska pacijenata na kliniku gdje se provjerava dokumentacija, rade analize pa do početka postupka VTO, uglavnom prođe dva mjeseca.

Blic.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.