Ćorović: Navijački klubovi su leglo batinaša i ratnih huškača

446

Incident koji se dogodio na utakmici u Novom Pazaru ponovo je, po ko zna koji put, pokrenuo međunacionalne odnose Srba i Bošnjaka. Kao i uvijek, pravi cilj nikada nije poznat.
Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović kaže da su navijački klubovi leglo batinaša i ratnih huškača. Ona je mišljenja da povici koji izazivaju sukob nisu slučajni.

“Time se prikrivaju važnije stvari. Jer, očigledno je da problema ima u državi. Umjesto da se rješavaju veliki, ubacuju se tzv. mali problemi. Matrica je vrlo slična kao i 90-ih“, objašnjava Ćorović.

Teo Taraniš iz Akademske inicijative Forum 10 iz Novog Pazara, kaže da je čudno što se sve dešava u zanimljivom političkom trenutku.

“Baš u vrijeme kada su navijači glavna tema javnosti u Srbiji. A posebno je interesantno što se ponovo aktiviralo područje Sandžaka, u kojem je uvijek osjetljiva međunacionalna situacija“, ispričao je on za portal Nova.rs.


Screenshot A1
On je mišljenja da na utakmici nije trebalo da se pojave navijači Partizana, jer je ranije bilo incidenata.

“Navijače Partizana nije trebalo pustiti. Onda su oni isticali ime Ratka Mladića kako bi izazvali očekivanu reakciju, dok su lokalni navijači imali poruku za Vučića. Mislim da je provokacija navijača Partizana bila namjerna. Ovakvi incidenti proizvode tenzije između Srba i Bošnjaka, što predstavlja još jedan ožiljak kod lokalnog stanovništva koji mora da se bori sa međunacionalnim odnosima. S druge strane, ponovo se sinoć aktivirala i navijačka grupa Torcida Sandžak koja deset godina nije dolazila na utakmice“.

Fudbalska utakmica između Novog Pazara i Partizana prekinuta je u nedelju, jer su simpatizeri Partizana smješteni na istočnoj tribini klicali haškom osuđeniku Ratku Mladiću i uzvikivali parolu “Nož, žica, Srebrenica“.

Uslijedio je prekid duži od 40 minuta. Susret je nastavljen kada je na intervenciju zvaničnih lica ispražnjena tribina sa navijačima crno-belih.

Izvor: Nova.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.