Čovjek bagerom krenuo na ljude, Vučić kaže “to je njegovo ustavno pravo”

1134

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentirao je postupak čovjeka koji je u subotu na protestu u Šapcu bagerom krenuo prema ljudima koji su blokirali put.

Vučić smatra da taj čovjek nije učinio ništa loše i da je to što se kretao bagerom bilo njegovo ustavno pravo.

“Zašto se to ne radi? Zato što time gazite sve. Ti koji su to organizirali su čisti politički kriminalci. Ustav republike Srbije, Članak 39, kaže: Svako ima pravo da se slobodno kreće u Srbiji. Sloboda kretanja se može ograničiti samo zakonom ako je to neophodno…”, naveo je Vučić, a njegove riječi prenijela je Nova.rs.

Dodao je kako je na djelu bilo kršenje ustavnih prava građana Srbije.

“Vi kažete, neko je tako naišao bagerom. Pa mogao je naići čime hoće, slobodan put. To je njegovo pravo da naiđe čime hoće. Kakvi ljudi? Njemu put može zapriječiti samo državni organ. A nema mu pravo zapriječiti put bilo ko drugi, a oni su zapriječili i bagerima i buldožerima i traktorima”, rekao je Vučić.

“I čovjek ide sasvim polako, nije batinaš, za razliku od onih koje ste mogli vidjeti da su dovedeni kao batinaši da bi takve ljude tukli. Oni ga još prebijaju, a kakvo je on to pravo njima ugrozio? Što je on to protiv njih učinio? Pa ništa. Ne znaju što da kažu. Je li ih sprječavao da negdje odu, da negdje dođu, vrate se? Nije ništa. Ali baš ih briga”, dodao je srbijanski predsjednik.

Pojavio se snimak na kojem se vidi kako naprednjaci bagerom pokušavaju proći kroz grupu ljudi, dok ih je pratila grupa mladića s letvama i čekićima u rukama.

Okupljeni građani su pokušali zaustaviti bager, međutim, vozač je odlučio nastaviti s vožnjom, što je izazvalo revolt okupljenih.

Jedan od sudionika protesta popeo se na stroj kako bi fizički zaustavio vozača da bagerom uđe u okupljenu masu.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.