DF predložio Lekića za premijera Crne Gore /VIDEO//

517

Demokratski front (DF) je na sastanku parlamentarne većine predložio da novi premijer bude predsjednik Demosa Miodrag Lekić, kazao je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić.

“To bi bilo po našem mišljenju veoma dobro rješenje”, rekao je Mandić.

On je naveo da je DF na sastanku predložio da mjesto premijera preuzme neko iz koalicije “Mir je naša nacija”, a da predsjednik Skupštine bude iz koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

“Tražimo formiranje nove Vlade”

Za koaliciju “Za budućnost Crne Gore” Vlada Zdravka Krivokapića nije položila test, kazao je jedan od Lidera DF-a Andrija Mandić iskazaviši da su nezadovoljni na više niova, kao i da su od Vlade dobili nipodaštavanje i ružan odnos.

“Obavijestili smo kolege da je najbolje da se formira nova Vlada. Kazali smo i da smo spremni da riješimo krizu tako što bi mjesto premijera moglo da pripadne nekom iz koalicije “Mir je naša nacija”, ali i da bi funkciju predsjednika parlamenta preuzeo neko iz Fronta. Važno je da je većina od nas iz većine nezadovoljna dodsadašnjim postupcima Vlade i njenim rezultatima. Većina je rekla da se bira nova Vlada”, rekao je Mandić nakon sastanka parlamentarne većine.

On je rekao da su za novog premijera predložili Miodraga Lekića iz koalicije “Mir je naša nacija” kao nekog ko dobro poznaje politiku i ko bi bio dobro rješenje.

Upitan kako su reagovali ostali na predlog DF-a da na čelu Skupštine bude neko iz njihove koalicije, a da mjesto premijera pripadne koaliciji “Mir je naša nacija”, Mandić je kazao da su željeli da pokažu širinu.

On je rekao da bi po svim političkim pravilima DF-u pripadale obje funkcije.

Mandić je pojasnio da su željeli da naprave iskorak, nakon što je nosilac njihove liste bio predsjednik Vlade, da pokažu da im fotelje nijesu primarno pitanje.

“Sve je to u funkciji konstituisanja bolje, odgovornije i uspješnije Vlade”, poručio je Mandić.

Kazao je da će tema sljedećeg razgovora biti rekonstrukcija Vlade, što je dio većine predlagao i danas. On je rekao da ta ideja za njih nije prihvatljiva, ali i da će pažljivo saslušati argumentaciju.

Rekao je da će možda doći i do toga da će Krivokapić povući neki potez koji bi doveo do rješenja krize, bilo to traženje nove većine ili podnošenje ostavke, nakon što vidi da nema podršku.

“Imponuje da smo svi iskazali želju da ova većina nastavi da zajednički radi”, rekao je Mandić.

Lider Nove srpske demokratije je kazao da su došli do konkretnih podataka da u novu Vladu mogu ući “samo neki” i kako iza toga stoji američka ambasada i neki članovi sadašnje Vlade.

“Sa nama niko nije razgovarao niti nam je predočio da smo mi nepoželjni”, dodao je Mandić.

Upitan o predlogu za premijera i predsjednika Skupštine, Mandić kaže da su željeli da pokažu širinu, iako im po D’onovoj formuli pripada i jedna i druga funkcija.

“Računali smo da nakon prvog predloga napravimo iskorak i pokažemo da nama fotelje nisu primarno pitanje i pokažemo da najvažnija funkcija može da pripadne i onima koji su osvojili manje glasova od naše koalicije”, rekao je Mandić.

Joković: Pokrenute su mnoge ideje za prevazilaženje krize

Predsjednik Socijalističke narodne partije, Vladimir Joković kazao je nakon sastanka predstavnika parlamentarne većine da su moguća dva rješenja za prevazilaženje parlamentarne krize.

“Na sastanku smo pokazali odgovornost i pokrenute su mnoge ideje za prevazilaženje krize. Postoje dvije ideje. Jedna je rekonstrukcija, a druga izbor nove vlade. Dogovorili smo se da se sastanemo opet za nekoliko dana i da kad postignemo dogovor idemo ka rješavanju institucionalne krize. Vjerujem da će se ova kriza riješiti u krugu ove parlamentarne većine”, rekao je Joković.

Milačić: Nije vrijeme za radikalne rezove i nove izbore

Današnji sastanak predstavnika parlamentarne većine nije doveo do velikih pomaka, kazao je lider Prave Crne Gore, Marko Milačić novinarima u Skupštini uz ocjenu da nije vrijeme za nove izbore i “radikalne rezove”.

“Nema dovoljno volje da se uđe u razgovor sa Vladom. Prava smatra da ovo nije trenutak za radikalne rezove i nove izbore. Ako smo nezadovoljni sa određenim segmentima rada Vlade, stav Prave je da unaprijedimo te segmente”, rekao je on uz ocjenu da nijedan problem u Crnoj Gori danas nije personalne prirode. Ova parlamentarna većina ima dosta partija i nekoliko koalicija koje su različite, da sve zavisi od jednog poslanika i da imamo mnogo izazova koji su iznad bilo kog pojedinca”, rekao je Milačić.

Kazao je da nije vrijeme za partijske interese i dnevnu politiku.

“Ovdje branimo nešto mnogo više od bilo koje političke partije. Govoriti o radikalnim promjenama sada je duboko pogubno. Ako treba ispraviti određene stvari onda ih treba ispravljati u dijalogu. Građani od nas očekuju da riješimo probleme, da se ne ponašamo kao djeca i da riješimo izazove”, dodao je Milačić.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.