DOBRA VIJESTI! Angio sala u Novom Pazaru počela sa radom

852

NOVI PAZAR – U Opštoj bolnici u Novom Pazaru počela je da radi angio sala.

Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja u ovaj grad stigli su najsavreniji medicinski aparati, pa sada pacijenti neće putovati do Kragujevca i Beograda i gubiti vrijeme koje je veoma važno u slučaju srčanog udara.

Sredoviječnom muškarcu koji je imao ovaj problem za samo nekoliko minuta urađena je koronarografija, kardiološka dijagnostička procedura kojom se pomoću sofisticirane radiološke aparature prikazuju srčani krvni sudovi ili koronarne arterije, koje srcu donose arterijsku krv.

“Pacijent kom je obavljena prva intervencija je dobro. Nije bilo komplikacija. Procedura je bila jako uspiješna”, kazao je prof. dr Vladan Vukčević.

Iako je tek počela sa radom, u ovoj angio sali će se svakodnevno raditi više različitih intervencija.

“Sama činjenica da mi godišnje imamo oko hiljadu pacijenata sa akutnim koronarnim sindromom, pokazuje koliko je važno da imamo ovu angio salu”, objašnjava direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru dr Meho Mahmutović, i zahvaljuje se Ministarstvu zdravlja na uloženim sredstvima, a ljekarima iz Beograda na podršci u smislu edukacije.

Već tri godine ljekar iz Novog Pazara dr Muamer Bačevac radi u Beogradu kaardiovaskularne intervencije. Skoro sve tehnike je usavršio i u svom gradu će moći da izvodi brojne zahvate uz pomoć kolega iz novopazarske Opšte bolnice, koji su završili obuku.

“Trudićemo se da radimo po svim protokolima i da ova preko potrebna usluga bude dostupna svim građanima Novog Pazara i ovog regiona”, ističe Bačevac.

Prve intervencije obavili su zajedno timovi Opšte bolnice Novi Pazar i Kliničkog centra Srbije.

“Poslednjih 50 godina nemamo isplativiju metodu od ove. Ona je značajno smanjila smrtnost bolesnika sa akutnim infarktom miokarda “, pojašnjava važnost novog odeljenja Opšte bolnice u Novom Pazaru dr Vukčević iz Kliničkog centra Srbije.

Angio sala je posebno značajna za primjenu savremenih metoda u prvom satu nastanka simptoma infarkta, kada se pacijentu može spasiti život i sprečiti da dođe do značajnog oštećenja srca.

Izvor rtvnp.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.