Dodik: Germani napadali Srbe, a sad opet šalju visokog predstavnika

305

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je na Mrakovici, tokom obilježavanja 79 godina od Bitke na Kozari, da iz germanskog svijeta, koji je već napadao Srbe, opet šalju visokog predstavnika, koji nije legitimno imenovan i poručio da ga Republika Srpska neće prihvatiti, prenosi Tanjug, pozivajući se na RTRS.

Dodik se ovom izjavom osvrnuo na imenovanjem njemačkog političara i nekadašnjeg zastupnika u njemačkom parlamentu Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, koji će 1. augusta na toj poziciji naslijediti Valentina Inzka.

Dodik je, između ostalog, rekao da se borbe na specifičan način vode i danas te poručio da se mora osigurati pamćenje zbog budućih generacija.

“Ne smijemo da zaboravimo svoje žrtve. Srpski narod je svojom naivnošću svoje pobjede podijelio sa drugim narodima na ovom prostoru i sa tim moramo da raskinemo”, istakao je Dodik.

Sastanak s Palmerom
Dodik je također rekao kako ne očekuje ništa posebno od sastanka sa američkim predstavnikom za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom u ponedjeljak, 5. jula, osim da čuje “isto ubjeđivanje i njihovu nemoć da bilo šta postignu”.

“Očekujem istu priču, isto ubjeđivanje da nešto zbog velikih ideja treba da uradimo i istu njihovu nemoć da bilo šta postignu”, rekao je Dodik

Napomenuo je da je Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara, diplomata koji odlazi i da će, koliko mu je poznato, sa sadašnje pozicije ići na neko ambasadorsko mjesto.

Članovi Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić, sastat će se u ponedjelkak, 5. jula, u Sarajevu sa američkim predstavnikom za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom, potvrđeno je iz Predsjedništva BiH.

IZVOR: AGENCIJE
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.