milorad dodik

DODIK STRANE SUDIJE NAZVAO KRIMINALCIMA, GOVORIO O DŽUMI, ALI I PJESMI U PREDSJEDNIŠTVU

1543

Rekao je da će NSRS odlučivati i o odluci da konzulat Ruske Federacije otvori u Banjoj Luci.

Sada razmatramo izvještaj o migracijama za februar! Oni su primili to k znanju, glasanjem 2 naprema 1. Iznenada se našla tačka za ugovor IZBiH i BiH. To je godinama je stajalo, jer se pravila diskriminacija. Saznali smo nešto što je ponižavajuće. Nisam protiv da se urede odnosi između IZBiH i BiH, naravno da u ovom vremenu ne bih ni glasao, jer sam se pridržavao zaključaka NSRS. Novo je i neprihvatljivo da se mijenja procedura usvajanja takvog ugovor. Čuo sam od Komšića i Džaferovića da su to stavili jer su otkrili da je IZBiH domicilna a pravoslavna i katolička crkva nisu. Kao da su katolici i pravoslavci stranci ovdje. Nemam ništa protiv džume i vjerskih obreda, ali bi bila nepravda da muslimani mogu slobodno otići petkom, a poslodavac im te izgubljene sate treba nadoknaditi. To treba da bude ujednačeno i da se omogući da svi vjernici imaju isti tretman. Da ugovor prođe proceduru kao i sa Katoličkom crkvom i SPC-om. Ovaj prijedlog ugovora vrvi od diskriminacije – rekao je Dodik.

Dodao je da je ova tačka dnevnog reda na kraju povučena te da je objasnio zbog čega ne želi da glasa.

Ne bih dao saglasnost ni da je sve u redu bilo, jer ne donosimo odluke. Ovo nije upereno ni protiv Islamske zajednice niti protiv vjernika. Dovedene su u neravnopravan položaj druge vjerske zajednice. Ovdje se lomi sva suština odnosa u BiH – naveo je Dodik.

Rekao je da je nemoguće izjednačiti stradanja u Jasenovcu sa bilo kakvim drugim stradanjima.

Kazao je da jedina stvar koja može deblokirati rad organa je da PIC, koji je, kako je rekao, „neovlašteno odlučivao o nekim stvarima“, odluči da se povuče Inzkov zakon.

Ništa što je BiH dato Dejtonskim sporazumom ne želimo da uzimamo. Ali sve što je oskrnavljeno od osnovnog ugovora, pokrenut ćemo na sjednici parlamenta RS procedure da se to desi. Iza nas stoji Ustav i treba ga čitati. Ne udara se ni na jednu ustavnu poziciju BiH, FBiH ni kantona. Postaje problem zašto RS ima ta prava. Neki žele da to legalizuju grubom otimačinom koju su primjenjivali neki međunarodni faktori. Visoki predstavnik i trojica stranih sudija su koordinirano rušili ustavni poredak. Pripisat ćemo šume, ne može Ustavni sud da odredi kome će pripasti. Pošto imaju neku drugu praksu propisali su da će neko morati da odgovara. Onda ćete morati da zatvorite svu političku garnituru – objašnjavao je Dodik.

Dodao je da mu nevjerovatno zvuči da je čuo da je neko zbog pjesme u Predsjednštvu bio spreman da obuče opremu i hapsi Dodika.

Ne želimo da ugrozimo mir. Ne vjerujemo visokom predstavniku, Ustavnom sudu. Pretjerali su s poljoprivrednim zemljištem, šumama, da ministar odbrane zaustavi vježbu. Obezbijedit ćemo da se glas RS čuje i upražnjava. BiH je puna problema, između muslimana i Hrvata na području funkcionisanja FBiH, ne mogu da se dogovore oko Izbornog zakona. Ako Amerika ili neko drugi usliši muslimanske zahtjeve to znači da zajedno rade. BiH će imati samo ono što joj pripada Ustavom, sve ostalo će biti vraćeno entitetu – kazao je Dodik.

Tvrdi da nastavljaju dalje i da ne griješe. Rekao je da se tenzije mogu skinuti ako se razgovara i razriješi situacija.

Na pitanje kako će riješiti slučaj o Brčkom, Dodik je rekao da je on u vlasništvu dva entiteta.

Sudije strance u Ustavnom sudu nazvao je međunarodnim kriminalcima.

Osvrnuo se i na današnji nastup harmonikaša u njegovom kabinetu.

Harmonikaš je ušao savim normalno, na moj poziv, čovjek iz Banjaluke. Oni koji pokušavaju da naprave atmosferu ratnom, niko ne priziva sukobe osim nekih bolesnih glava. Mislim da su bile lijepe pjesme. Pjevao sam i mojoj majci, koga ja to vrijeđam. Zašto ne bi ušao harmonikaš Jel ja njima branim da nešto rade u svojim kabinetima. Okupili smo se da pokažemo da nema razloga za zabrinutost. Što nije probao spriječiti kad je takav junačina. Gdje piše da se ne smije pjevati i da uđe harmonikaš, da se zabrane alkoholna pića – rekao je Dodik.

Na pitanje novinara TV Hayat Emira Habeša šta je želio performansom s harmonikašem, Dodik je odgovorio da je poruka da nema razloga da se obični ljudi sekiraju.

Nisam htio nikoga da provociram. Bolje da pričamo o harmonikašu nego o tome da li će neko dizati vojne jedinice. Ako sam u nečemu uspio uspio sam u tome – rekao je Dodik.

Današnje obraćanje novinarima iz Istočnog Sarajeva, pogledajte OVDJE.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.