Dodik Milorad

Dodik: U Srebrenici je stradao jednak broj Bošnjaka i Srba!

809

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, danas je govorio o aktuelnim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, ali i u regionu.

Govoreći o Srebrenici i događajima tokom rata, lider SNSD-a je rekao kako je tamo stradao jednak broj Bošnjaka i Srba.

– Stradao je jednak broj i Bošnjaka i Srba u Srebrenici, to dvoje se ne može razdvojiti, rekao je Dodik

Na pitanje o tome da li priznaje genocid u Srebrenici, Dodik je novinarki upitao “da li ga baš želi natjerati da dobije krivičnu prijavu”, aludirajući na Zakon o zabrani negiranja genocida.

– Po meni to je bio strašan zločin, sudovi su rekli to što su rekli, ali to me ne može natjerati da promijenim svoj politički stav, kazao je on.

Novinarka ga je, zatim, upitala da li je promijenio stav, na što je Dodik odgovorio pitanjem “Zar mislite da jesam?”.

Dodik je, u intervjuu za RTL Danas komentarisao i aktuelna događanja u Srbiji, a koja se tiču uklanjanja murala ratnom zločincu Ratku Mladiću.

On nije želio odgovoriti na pitanje šta bi uradio kada bi se slična situacija desila u Banjoj Luci.

– Vučić ima pravo na odluke koje donosi, slažem se sa njegovim stavom. Haški sud je donosio selektivne odluke, kažnjavajući Srbe, međunarodna zajednica bi htjela da Srbi “gaze” svoje, istakao je Dodik.

Dodao je da je i on viđao kako su Hrvati slikali razne slike i bilborde.

– I ja sam viđao da su Hrvati postavljali neke slike i bilborde koje meni nisu odgovarale, i nekad sam se pitao zašto to rade, ali danas smatram da svako ima pravo da postavlja i obilježava ono što želi, kazao je on.

Na pitanje da prokomentariše Milanovićevu izjavu o tome da “u BiH neće biti rata jer oni nemaju leba da jedu, mogu se samo kestenima gađati”, Dodik je rekao kako se slaže sa Milanovićevom konstatacijom da rata neće biti.

– Rata neće biti, tu se slažem sa Milanovićem, ali mi imamo da jedemo leba, a i sad je sezona kestena, izjavio je on.

Lider SNSD-a je, također, prokomentarisao i potencijalni susret njega, Čovića i Izetbegovića sa predsjednicima Turske, Srbije i Hrvatske. Rekao je kako su načelno svi akteri tog sastanka pristali da razgovaraju, osim Bakira Izetbegovića.

– To je zato što su mu Amerikanci tako rekli, jer on inače radi onako kako mu Amerikanci kažu, rekao je Dodik.

Ponovio je već ustaljenu konstataciju kako Christian Schmidt nije visoki predstavnik.

– On je građanin, nije visoki predstavnik jer ga nije imenovalo Vijeće sigurnosti UN. Njegov izvještaj, koji je dostavljen Vijeću sigurnosti UN-a, pisali su ljudi iz muslimanske službe AID, Alije Izetbegovića, koji su sad na službi u OHR-u, Schmidt nije ni pročitao taj izvještaj, samo ga je potpisao, tvrdi lider SNSD-a.

Novinarka ga je, nakon toga, upitala šta misli o izjavi specijalnog američkog izaslanika Gabriela Escobara, koji je rekao da on (Dodik) sve ovo radi kako bi prekrio vlastitu korupciju.

SNSD-ov lider je kazao kako se protiv njega ne vodi nikakav postupak.

– Amerika je, eto, kao poštena zemlja pa imaju pravo drugima da drže lekcije. Protiv mene se ne vodi nikakav postupak i nisam nikada osuđen. Ja i moja porodica živimo u skladu sa zakonima. Korupcije vjerovatno ima, ali ima je svugdje u svijetu, zaključio je Dodik, prenosi Oslobođenje.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.