Epilog incidenta: Prekršajne prijave protiv pet osoba zbog sukoba oko table Aćif-efendije

205

Novopazarska policija podnijeće prekršajne prijave protiv P.M. (41), koji je pokušao da ošteti tablu Aćifa Hadžiahmetovića u Pješačkoj zoni, kao i četvorice muškaraca koji su ga tom prilikom napali i tukli, nezvanično saznaje radio Sto plus.

Do incidenta je došlo u subotu veče kada je P.M, prvo rukama, a potom metalnom kantom za smeće, udarao po tabli Aćifu Hadžiahmetoviću u namjeri da je ošteti, zbog čega mu je prišlo nekoliko prolaznika i fizički ga napalo.

“Policija je obavila svoj dio zadatka, identifikovali smo sve osobe koje su učestvovale u incidentu i protiv njih će biti podnijete prekršajne prijave zbog remećenja javnog reda i mira. Prikupili smo sve informacije, dokaze, sada je na pravosudnim organima da okončaju postupak”, rekao je izvor radija Sto plusu Policijskoj upravi.

Tablu Aćifu Hadžiahmetoviću, predsjedniku partije Džemijet, narodnom poslaniku u Skupštini Kraljevine Jugoslavije i gradonačelniku Novog Pazara, postavilo je Bošnjačko nacionalno vijeće 2012. godine, na mestu gde se nekada nalazila njegova kuća.

Hadžiahmetovića, poznatijeg kao Aćif-efendija, Bošnjaci smatraju herojem odbrane Novog Pazara od napada četnika tokom Drugog svjetskog rata, a partizani su ga 1945. godine streljali na Hadžetu zbog sumnje da je sarađivao sa okupatorom i počinio ratne zločine.

Radio Sto plus podjeća da je Bošnjačko nacionalno vijeće pokrenulo postupak njegove rehabilitacije, ali on još uvijek nije okončan.

Izvor: Radiostoplus.com
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.