ERDOGAN NAJAVIO DIPLOMATSKU OFANZIVU: VUČIĆ SE ZALEDIO, “Ostaje nam da se branimo, ovo nije tursko i nije…”

892

Komentarišući najavu turskog predsjednika da će krenuti u lobiranje za brojnije priznavanje Kosova, predsjednik Srbije kaže da će razgovarati s njim…

“Mi alternativu nemamo. Štitićemo narod na Kosovu, ali videćete i to da ni mi nismo tako mali”, kazao je Vučić.

“Erdogan je veliki političar, realno, i Turska je velika sila. Pokušaću da razgovaram s njim. Do bi sve 1. septembra, prema Vašingtonskom sporazumu, obe strane imaju obavezu da nema lobiranja za priznanje ni otpriznavanje”, rekao je Aleksandar Vučić u Despotovcu.

“Ako od 1. septembra, dokad važi vaš sporazum, krenu, ostaje nam da se branimo”, dodao je Vučić.

“Turska je velika slila, Erdogan je veliki lider, ja sam mali i zanemarljiv i Srbija je manje značajna, ali nije toliko mala da ne bi pokušala da se suprotstavi, jer štitimo svoje. Ovo nije tursko i nije pripadalo Turskoj i neće. Ostaje nam da se branimo”, rekao je Vučić.

Dodao je i da vjeruje da će Erdogan ublažiti taj stav, ali ako ne ublaži, Srbija će se boriti.

Podsjećamo, Erdogan je u ponedjeljak pred posjetu Kipru rekao da Turska radi na povećanju broja zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova i da će o tom pitanju razgovarati i s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

“Gdje god postoje potlačene države, mi smo tu da pomognemo, a jedna od ovih zemalja je Kosovo. Pokušavamo da radimo na povećanju broja zemalja koje priznaju Kosovo. Sad 114 zemalja priznaje Kosovo i želimo da se taj broj poveća. Nadam se da ove godine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, sastanku koji ću imati s Bidenom, ponovo ćemo o svemu razgovarati o ovoj temi, da po pitanju priznanja Kosova zajedno radimo”, rekao je, između ostalog, Redžep Tajip Erdogan pred turskim novinarima pred polazak na turski dio Kipra.

izvor (SB
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.