Erdogan: Spasit ćemo naš narod od pošasti zvane KAMATA

221

Predsjednik Turske i čelnik vladajuće Partije pravde i razvoja (AK Parti) Recep Tayyip Erdogan izjavio je da se u posljednje vrijeme na meti nekih krugova našla i ekonomija Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nakon što smo zajedno s našim narodom 15. jula zatvorili prljave kanale, ovoga puta je direktno napadnuta naša ekonomija”, kazao je Erdogan u obraćanju klubu zastupnika AK Partije.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Erdogan je istakao da Tursku i njene građane čeka svijetla budućnost ako uspiju nastaviti sa napretkom kao prethodne dvije decenije.

“Ako uspijemo da bez većih poteškoća i zastoja iza sebe ostavimo 2022. i 2023. godinu, čeka nas vrlo svijetla budućnost”, kazao je Erdogan te dodao da će pokušati spasiti građane Turske od opasnosti kamate.

“Spasit ćemo naš narod od pošasti zvane kamata. Neka se ne nađu uvrijeđeni naši prijatelji koji brane kamatu, ali ja ne mogu biti zajedno s onima koji staju u odbranu kamate na našem putu”, rekao je Erdogan te dodao:

“Zar Centralna banka nije nezavisna? Neka odlučuje samostalno”, kazao je Erdogan.

Podsjetio je da je Turska proteklih godina ostvarila veliki napredak i u oblasti sondažnih bušenja u morima.

“Našoj floti za sondažna bušenja dodali smo i četvrti brod. Još mu nismo dali ime. Nadamo se da će predstavljati dodatnu snagu”, rekao je Erdogan.

Poručio je da današnja Turska nije više ona, kako je kazao, stara Turska.

“Naš narod, sa svojom omladinom, ženama i ljudima iz svih slojeva, svjestan je svega što se dešava. Možemo se oduprijeti ovom teretu. Ne samo da ga možemo nositi, već i oboriti na tlo i razbiti”, istakao je Erdogan.

Istakao je također da mnoge razvijene zemlje ulaze u duboku ekonomsku krizu.

“Razvijene zemlje su na ivici najveće ekonomske krize nakon Drugog svjetskog rata. Očigledno je da će nakon toga uslijediti društvene i političke krize”, kazao je Erdogan.

(AA)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.