Erdogan u obraćanju naciji: Svi izdajnici će polagati račun za 15. juli

202

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u obraćanju naciji povodom pete godišnjice pokušaja puča terorističke organizacije FETO-a poručio da oni koji prijete državi Turskoj, koristeći terorističke organizacije, nisu shvatili da zapravo time samo jačaju bratstvo turskog naroda.

“Ispitali smo sve izdajnike koje smo uhvatili i identificirali i nastavit ćemo od ovih zlikovaca tražiti da plate račun za pokušaj puča 15. jula”, rekao je Erdogan te dodao:

“Oni koji prijete našoj državi, koristeći terorističke organizacije, nisu shvatili da zapravo samo jačaju naše bratstvo onim što su uradili. Pokušaj državnog udara FETO-a zauzeo je mjesto u našoj historiji kao jedan neviđeni primjer”, kazao je predsjednik Turske.

Naglasio je da se ovakvim postupcima nikada ne može zaustaviti izgradnje napredne i moćne države Turske.

“Nisu jučer, niti su danas, a neće ni sutra uspjeti spriječiti izgradnju velike i snažne Turske. Naš narod će u budućnosti, prisjećajući se ove neviđene izdaje, još snažnije braniti svoju nezavisnost i budućnost”, rekao je Erdogan.

Poručio je na kraju da će i u narednom periodu biti nastavljena borba za zaštitu Turske.

“Plaćamo cijenu izgradnje i čuvanja geografskog prostora već hiljadu godina, a koji je omiljen svakoj državi i društvu na svijetu. Napadi koje smo doživjeli u različitim oblicima u proteklih osam godina ukazuju na to da će naša borba za zaštitu domovine svakako biti nastavljena. Cilj scenarija koji se provode putem terorističkih organizacija pod raznim maskama je učiniti našu državu da poklekne, da porobe naš narod i da opljačkaju našu zemlju”, kazao je Erdogan.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjene 2.734 osobe.

Izvor: Anadolija
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.