Gradonačelnik Novog Pazara obišao porušene nadgrobne spomenike na pravoslavnom groblju

1544

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i njegov zamjenik Igor Novović sa saradnicima, jutros su obišli pravoslavno groblje Šestovo, gdje je oštećeno i porušeno nekoliko nadgrobnih spomenika.

Oni su tom prilikom razgovarali sa protojerejom stavroforom Tomislavom Milenkovićem, starešinom Petrove crkve i protojerejom Slobodanom Đorićem, starešinom crkve Sveti Nikola, koji su izrazili žaljenje zbog ovog nemilog događaja, ali i nadu da će nadležni organi što prije rasvjetliti ovaj slučaj i počinioce kazniti.

Iako se još uvijek ne zna kako je tačno došlo do skrnavljenja spomenika, pretpostavlja se da je u pitanju ljudski faktor jer se na spomenicima vide tragovi blatnjave obuće, što ukazuje na to da je neko namjerno rušio spomenike.

Istraga, koja je još uvek u toku, pokazaće o čemu se radi.

Foto: Gradska uprava Novog Pazara

Podsjećamo, na pravoslavnom groblju u novopazarskom groblju Šestovo oštećeno je nekoliko nadgrobnih spomenika, a još uvijek nije poznato kada su oskrnavljeni i kako je došlo do toga.

Prije pet godina, na muslimanskom groblju Gazilar oštećena su 34 nišana (spomenika), zbog čega su ubrzo uhapšena, a potom i osuđena dva muškarca iz Tutina.

Obnavljanje oštećenih nadgrobnih spomenika tada je pomogla Gradska uprava, a kako je jutros rečeno prilikom obilaska groblja Šestovo, i u ovom slučaju Gradska uprava će finansirati obnovu spomenika porodicama koje su pretrpele navedenu štetu.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.