Gruzija: Građani Tbilisija napali učesnike LGBT parade, više povrijeđenih /VIDEO/

1451

LGBT + aktivisti u Gruziji otkazali su u ponedjeljak marš ponosa nakon što su nasilne grupe koje su se usprotivile tom događaju upali i opljačkali njihov ured u glavnom gradu Tbilisiju i napali aktiviste i novinare.

Aktivisti su prošlog četvrtka pokrenuli petodnevnu proslavu LGBT + parade ponosa, a u ponedjeljak su planirali “Marš za dostojanstvo” u središnjem Tbilisiju, odbacujući kritike crkve i konzervativaca koji su rekli da tom događaju nije mjesto u Gruziji.

Plan marša u ponedjeljak su poremetili kontrademonstranti prije nego što je mogao započeti.

Videosnimci koje su objavili aktivisti LGBT + pokazuju kako demonstranti osvajaju sprat po sprat zgrade kako bi došli do balkona gdje su srušili gay pride zastave i viđeni su kako ulaze u ured Tbiliskog ponosa.

“Nijedna riječ trenutno ne može objasniti moje emocije i razmišljanja. Ovo je moj radni prostor, moj dom, moja porodica danas. Ostavši sam pred grubim nasiljem,” tweetao je LGBT aktivist Tamaz Sozašvili.
Mediji su takođe izvijestili da je turist izboden nožem jer je navodno nosio naušnicu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je reklo da je osam osoba privedeno zbog nasilja, pozvalo je aktiviste da napuste marš iz sigurnosnih razloga. U saopćenju se navodi da su se okupljale i prosvjedovale razne grupe te da su novinari bili na meti nasilja.

“Još jednom javno pozivamo učesnike ‘Tbilisijskog ponosa’ da se suzdrže od ‘Marša dostojanstva’ … zbog razmjera kontra-manifestacija koje planiraju suprotstavljene grupe …”, kaže se.

Nekoliko zapadnih ambasada u Gruziji izdalo je zajedničku izjavu u kojoj je osudilo napad i pozvalo vlasti da osiguraju slobodu izražavanja i okupljanja.

“Nasilje je jednostavno neprihvatljivo i ne može se opravdati”, navodi se u izjavi.

Izvor klix.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.