Hajka na bosanski jezik!

280

Posljednjih nekoliko godina česta je situacija da roditelji djece koju upisuju u škole prilikom opredjeljivanja za maternji jezik zabrinuto pitaju da li će njihova djeca moći da idu na fakultet ako se opredijele za bosanski jezik?!

Mi se u ovom tekstu nećemo baviti razlozima pojedinaca, odnosno insitucija, za miniranje bosanskog jezika (o tome smo već pisali), već želimo uputiti sve one koji imaju dilemu.

Bosanski jezik kao jezik nacionalne manjine, Bošnjaka, u Srbiji, ravnopravan je sa svim ostalim jezicima nacionalnih manjina, kao i sa srpskim.

Svako dijete koje se opredijeli za bosanski imat će pravo na školovanje i obrazovanje jednako kao i ostala djeca.

Pokušaji da se roditelji i djeca odvrate od bosanskog jezika su prisutni od početka njegovog uvođenja: roditelji su zastrašivani i ubjeđivani da je za dijete sigurnija varijanta srpski i mnogi su odustajali ne bi li olakšali svom djetetu. Posljednji u nizu pokušaja da se ukine nešto za šta smo se godinama borili jeste dezinformacija da djeca koja slušaju nastavu na bosanskom neće moći da upišu fakultet.

Uskratimo li djeci pravo na maternji jezik, uzimamo im identitet.
Borba za bosanski jezik trajala je vijekovima. Ako smo se cio život borili za nešto i uspjeli da se izborimo zašto se vraćamo nazad?
Pružimo našoj djeci ono što mi nismo imali, pravo na identitet.
Ne dajmo njihovu budućnost!