Halilović obnovio džamiju i crkvu, a sada o svom trošku oživio partizanski spomenik

359

Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u Busovači je danas, u spomen na prvo zasijedanje ZAVNOBIH-a, svečano otvoren obnovljeni spomenik.

Najviše zaslužan za to je privrednik Jasmin Halilović koji je i predsjednik antifašista Busovače. Obnovio je vlastitim sredstvima spomenik borcima NOR-a i žrtvama fašizma 1941-1945 koji je uništen prije rata.

“Pali ste, ali umrli niste, sjećaće vas se pokolenja i ponositi vaši idealima”, uklesano je na ovaj spomenik kojeg na vrhu krasi kupola koja predstavlja simbol avionskog krila, a kako za N1 govori Halilović, razlog je jer su u Busovači bile tri kasarnice lake protivavionske.

“Tu je bila šuma, toliko prljavo i zaraslo. Sve sam to uredio, restaurirao i sabrao dobre ljudi. Odavno sam to trebao uraditi. Sada će tu biti video-nadzor, klupe i aparat za kafu”, priča Halilović.

Svečanosti je prisustvovao i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. Prisutnima se obratio i načelnik Busovače Asim Mekić, koji je istakao da su uvijek postojali oni koji su branili BiH, ali i otimali se za nju.

“Bosna i Hercegovina je jedna lijepa, draga i fina država. Postoji više od 1.000 godina i za nju su se uvijek otimali, jer za nešto što vrijedi pažnje nastoji se uzeti za sebe. Isto tako, oni koji je vole branili su je. Ovo je jedna od generacija koja je branila tu državu i kojoj je podnignut spomenik i to trebamo uvažavati. Takvih će uvijek biti u BiH. Neka nam je lijepa naša država i mi svi u njoj”, poručio je načelnik Mekić.

Halilović nije samo obnovio ovaj spomenik. Renovirao je i džamiju i pomogao da se crkvi u Kačunima promijeni krov. Uredio je i zaštitio područje gdje izvire kisela voda na Kaoniku na Ciglani, a želja mu je da čaršiju u Busovači vrati u prvobitan položaj, prenosi N1.

“Moramo se već jednom dići da bi stvorili zajedništvo i da ne gledamo kako se ko zove, kako se ko krsti, da se cijenimo, poštujemo… I ove što nas vode, i njih da poštujemo, ali više – dosta ih je”, rekao je Halilović, koji radeći dobra djela pokušava zbližiti narod.

Brojni spomenici iz vremena Jugoslavije u BiH su zaboravljeni, oskrnavljeni, ignorisani ili namjerno uništavani. Iako te spomenike sada rijetko ko posećuje, oni djeluju kao da su iz budućnosti zbog svog fantastičnog dizajna.

Foto: Printscreen/N1
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.