Haris Silajdžić za CNN: Ponovo vidimo vraćanje ideologije Velike Srbije

210

Bivši ministar spoljnih poslova Haris Silajdžić danas je u razgovoru za CNN kazao da je potreban angažman američke administracije da spriječi Dodika, Beograd i Moskvu da podjele Bosnu i Hercegovinu te da je veoma zabrinut.

Na pitanje da li vjeruje Dodiku kad kaže da neće rizikovati mir zbog nezavisnosti RS-a, Silajdžić je kazao da Dodik nije iskren.

“Ne vjerujem Dodiku. Da vam kažem ovo nije samo u vezi Bosne i Hercegovine oni maltretiraju čitav region, ne samo Dodik, već i Beograd i Moskva koji ga štite. Zato trebamo hitnu pozornost onih koji mogu nešto ovdje da učine”, rekao je Silajdžić gostujući kod čuvene novinarke Christian Amanpour.

Dodao je da su građani zabrinuti zbog mogućnosti rata i da je BiH potreban novi Ustav, odnosno reforma koja će omogućiti uspostavljanje demokratske države.

“Velika većina građana to traži, dajte nam demokratiju, zašto je ne možemo imati kao ostali građani u Evropi”, rekao je Silajdžić, dodavši da ratni zločinci trunu u zatvorima, ali da je njihov projekat još uvijek živ.

U nastavku je rekao da je projekat Velike Srbije i dalje živ.

“Agenda je ista, a to je Velika Srbija, i beogradski režim je pokretač svega ovoga i njihova ideologija je Velika Srbija koju žele dobiti silom. To je problem cijelog regiona, a ne samo BiH. Demokratija je u opasnosti u cijelom regionu i ja ne vjerujem šta sad govore, jer prije par dana prijetili su oružjem i sad kupuju vrijeme jer međunarodna zajednice djeluje sporo. Trebamo akciju i trebamo da zaštitimo BiH i region od novog rata jer su oni spremni za to”, rekao je Silajdžić.

Dodao je Dodik želi podijeliti BiH i da on zaista vjeruje da to može provesti.

“Predlažem EUFOR-u ili NATO-u da u Brčko i uz rijeku Drinu pošalju vojsku jer odatle su dolazili tenkovi i vojska u prošlom ratu. Trebamo silu koja će prevenirati, a ne liječiti”, rekao je Silajdžić.

Izvor: Klix.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.