In memoriam / Reis Kavazović o smrti ef. Zukorlića: Sav njegov život je bio borba

1485

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović oglasio se povodom iznenadne smrti bivšeg sandžačkog muftije i kandidata za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Muamera ef. Zukorlića.

Aktuelni član Skupštine Republike Srbije Muamer ef. Zurkolić preminuo danas u 52. godini života, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz više izvora.

“Neka se Allah smiluje našem Muameru. Sav njegov život je bio borba”, kazao je Kavazović za Radiosarajevo.ba.

Muamer ef. Zukorlić rođen je 15. 2. 1970. u selu Orlje kod Tutina, gdje je i odrastao sa roditeljima i dva mlađa brata. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a potom i Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu.

Studije filozofije šerijatskog prava (Usuli fikh) okončao je na islamskom univerzitetu „El-Emir Abdel-Kadir“ u Konstantini, Alžir. Postdiplomske studije iz oblasti egzegeze Kur'ana (Tefsir) okončao na univerzitetu „El-Džinan“ u Tripoliju, Libanon.

Bio je višegodišnji predavač u Medresi „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru. Višegodišnji predavač na grupi vjerskih predmeta i arapskog jezika na Islamskoj pedagoškoj akademiji (Fakultet za islamske studije). Bio je prvi dekan Islamske pedagoške akademije, koja prerasta u Fakultet za islamske studije 2001. godine i prvi rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru od njegovog osnivanja 2002. godine.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.