Investitori iz dijaspore prave klanicu i mljekaru: U trci Sjenica, Tutin, Novi Pazar

776

Nakon što su Vlada Republike Srbije i predsjednik države do 2025. godine na ovom području najavili infrastrukturne projekte, auto-put do Sjenice prema kojem će Beograd biti udaljen dva i po sata, krak za BiH, krak preko Kruševca, te Makedoniju, a tu i Albanija i Kosovo, dijaspora otvara mogućnost investicija, izgradnje klanice i mljekare. U trci su Opštine Sjenica, Tutin, Novi Pazar.

S državnim sekretarima u Ministarstvu poljoprivrede, projekt menadžer ispred investitora dijaspore sa saradnicima jučer prvo u kabinetu prvog čovjeka Sjenice. Ocjenjivat će ponude, i ponovo se vratiti do kraja mjeseca s odgovorima za koga su se odlučili. Sjenica za klanicu nudi lokaciju u industrijskoj zoni od 3 hektara.

– Stari stadion pretvaramo u poslovnu zonu koja je potpuno infrastrukturno opremljena, ima adekvatnu trafostanicu, izlazi na javni put, ima adekvatno snabdijevanje vodom i kanalizacijom. Prilagodit ćemo tehničku dokumenatciju potrebama investitora, kaže Munib Mujagić predsjednik Opštine Sjenica.

Dijaspora ne ulazi kroz ovaj projekat samo kao investitor već dovodi i njemačke tehnologe koji će vršiti edukacije, rukovodioce klanica a tražit će i dualno obrazovanje u srednjoj školi pa će i s Ministarstvom obrazovanja uskoro stupiti u kontakt. S iskustvom klaničke industrije „Mitros“ kvalitetnih proizvoda i konkurentnosti na takozvanim teškim tržištima, i ovdje žele razviti dobru i pouzdanu priču o uspjehu. Na naše pitanje, da li će pored Opštine u koju će uložiti, kroz neki projekat zadovoljiti i druge dvije, odgovara.

–Ne samo da će sto zaposlenih biti u klanici nego 500 do hiljadu gazdinstava a svako gazdinstvo nosi minimum tri osobe a to je već nekoliko hiljada koje ćemo direktno ili indirektno zaposliti. Da li ćemo raspodjeliti u razne opštine, ja ne znam kako vi idete na posao ali ja uvijek idem u jednu kancelariju na posao, ističe Ramo Adrović predstavnik investitora dijaspore.

Državni sekretari u Ministarstvu poljoprivrede ističu da je budžet duplo jači nego prije samo četiri godine- polovina se odvaja za stočarstvo a u ovom domenu u cjelosti Vlada Srbije radi mnogo.

–Poljoprivrednici s područja Opštine Sjenica u prethodnoj godini, pandemijskoj, kriznoj godini korone ostvarili subvencije i dobili sredstva iz budžeta direktno na svoje račune u iznosu od 762 miliona dinara. U mandatu otkad sam ja i ministar Nedimović, statistički gledano, iznos sredstava koji su ostvarili poljoprivrednici s područja Opštine Sjenica prelazi dvije milijarde. Može još, poručuje Senad Mahmutović, državni sekretar.

Lokalna samouprava ozbiljno je shvatila ovu inicijativu, kaže Zaim Redžepović državni sekretar.

-Ja sam državni sekretar s ovih prostora i to je dodatna kvalifikacija. Uz sav dio koji me interesuje kao i svakog državnog sekretara ovdje sam posebno motivisan. Na raspolaganju sam i lokalnoj samoupravi i investitorima.

U Tutinu, predsjednik Hot poručuje da Opština kao lokaciju daje Ljeskovu, gdje je zemljište, kako kaže, pogodno za takve projekte. Pitali smo Koliko je u ovom trenutku uopšte slobodna za investitore s obzirom na najavljivane projekte koji nisu realizovani.

-Ta lokacija je čekala uslove, ta lokacija još uvijek stoji, kaže Salih Hot.

Pitali smo i koliko se kao predsjednik Opštine pripremao za susret s investitorima pogotovo jer se radi o jednoj od najzaduženijih Opština.

–Mislim da to nije tema ove priče. Ja se nisam nešto posebno pripremao. To je neka životna priprema.

Uz investitore dolaze i strani partneri, pa njihov predstavnik poručuje.

–Gospodo, na vama je da odlučite. Mi hoćemo da investiramo i sigurno ćemo investirati, kaže Ramo Adrović.

I dok najavljuje da se na odluku gdje će otići investicije, u Sjenicu, Tutin, Novi Pazar, neće dugo čekati iz Novog Pazara nakon sastanka poruka da sigurnog partenera imaju u Gradskoj upravi. Jučer su obišli gazdinstvo Hasama Etemovića na teritoriji Opštine Tutin, sa stotinu ovaca i 15 grla na nadmorskoj visini od oko 1.220 metara. Posjetili su i gazdinstvo Jašara Balića iz sela Dobri Dub. Bavi se uzgojem krava muzara i posjeduje dvije stotine grla.

Izvor Sana Press
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.