Inzkova oproštajna poruka građanima BiH: “Nije se rodio onaj koji je svima ugodio i ako čeljad nije bijesna…”

464

Na kraju 12-godišnjeg mandata u BiH, visoki predstavnik Valentin Inzko oprostio se od građana Bosne i Hercegovine kazavši da se “nije rodio onaj koji je svima ugodio”. Uslijedila je još jedna narodna mudrost – kuća nije tijesna gdje čeljad nisu bijesna.

“Ta naša zajednička kuća se zove Bosna i Hercegovina i zaista ne treba da bude tijesna. Veća je od tri države zajedno, Belgije, Slovenije i Luksemburga. Ima mjesta za sve, ako čeljad nisu bijesna. Zajednička kuća mora biti zasnovana na zdravim temeljima, iskonoskom povjerenju, dobrom komšiluku i uzajamnom poštovanju. Kuća se treba graditi na istini, a ona se ne ravna prema nema, nego se mi moramo ravnati prema njoj”, kazao je.

Istina je osnova za pravednost, dodao je on i kazao da svi želimo živjeti u normalnoj državi. Kazao je da su mu se sviđali susreti s običnim ljudima, posebno onima koji se nisu dali otrovati nacionalnim politikama.

“BiH još uvijek ima izniman potencijal dobrote. Nije ovdašnja mržnja specifična za ovog čovjeka, nego je samo mnogo različitosti na jednom mjestu. Ima u ovoj zemlji i ljudi koji mogu biti zli i opaki, uporedivi s mračnim tipovima o kojima su pisali Ćopić, Kulenović, Andrić… Ovdje sam doživio takvu ljudskost, darežljivost, širinu duše koja se rijetko može naći, ali i takvo zlo kao nigdje drugo”, naveo je.

Na kraju je rekao da odlazi ne potpuno sretan, svjestan svojih ograničenja i institucija koje je predstavljao, ali da je istinski zahvalan ljudima ove zemlje.

“BiH je imala i ima svoje heroje. Ima ‘Pravdu za Davida i Dženana’, koja je ujedinila čitav region. BiH je moderna, ali i tradicionalna. Pravi biser u srcu Evrope. Ima dušu i preživjela je nešto što nije niko posljednjih desetljeća. Hvala vam”, kazao je Inzko u svojoj oproštajnoj poruci građanima BiH.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.