Izdanja Matice bošnjačke na Međunarodnom sajmu 

274

Na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu svoja izdanja predstavila je i Matica bošnjačka iz Novog Pazara.

Ovo je treća godina kako se na ovom prestižnom sajmu predstavlja bošnjačka kultura, rekao je predsjednik Matice bošnjačke Jahja Fehratović, prenosi SANA.

“Prve godine je to bila BKZ a prošle i ove godine Matica bošnjačka. Na ovom štandu se mogu pronaći sva ona izdanja koja su nastojala u bošnjačkom narodu, prevashodno u Sandžaku i u Crnoj Gori, mnogih izdavača primarno Matice bošnjačke ali i svih drugih referentnih izdavača poput Almanaha iz Podgorice, Buksa i nekih drugih izdavača”, istakao je Fehratović.

Foto: SANA

Na štandu Matice bošnjačke nalaze se djela oko 60 bošnjačkih autora.

“Cilj nam je bio da upravo na ovaj način mnogim našim autorima koji priliku drukčije da njihova djela budu predstavljena na beogradskom sajmu, zaista najvećem regionalnom sajmu knjiga, imaju jedan svoj kutak, svoju kućicu gdje će se upravo na sam način okupljanja svega onoga što bošnjačka duhovnost i kultura čini, prezentirati mnogobrojnim posetiocima ovog sajma. Kao partner u ovom projektu nama jeste izdavačka kuća Islamske zajednice u Srbiji El-Kelimeh, koja je također ovdje sa svojom cjelokupnom produkcijom i koja zaista ima šta ponuditi svima koji su ljubitelji izvorne islamske literature. Ja sam se uvjerio da je posjećenost od prvog dana zaista dobra, da se ljudi interesiraju i za nacionalnu bošnjačku kulturu i za islamsku literaturu”, rekao je Fehratović za agenciju SANA.

Štand Matice bošnjačke na beogradskom sajmu knjiga posjetio je i Muamer Zukorlić, narodni poslanik i lider SPP.

Izvor: SANA