dusan janic

Janjić: Sa smrću Zukorlića odlazi dio političkog života Sandžaka

171

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, napominje za Danas da smrću Muamera Zukorlića nestaje jedna specifična stranka, koja se razlikovala od drugih po tome što niko nije sumnjao u njenu bošnjačku i orijentaciju prema Islamu.

– Takođe, to je bila stranka multietničke a ne multikulturalne saradnje. Dakle, saradnje sa drugim kulturama, zajednicama i strankama. Tajna njegovog ulaska u parlament i nadvladavanja lokalne sredine je upravo bio u tome. On je imao svoje birače i u Kanjiži, recimo, kao i razne druge koalicije… Sa tog stanovišta, to je zaista teško nadoknaditi – kaže za Janjić.

Sa njegovom smrću, dodaje on, odlazi deo političkog života Sandžaka.

– To će biti jedan veliki korak unazad, što se tiče Sandžaka i Srbije. Uznemirava odnos snaga dva lidera Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina. Razlika između SDA i SDPS očigledna, jer Ugljaninova stranka ima vrlo mali koalicioni kapacitet, a Ljajićeva ogroman. Oni vezuju mase ali ne vezuju pouzdano članstvo. To je problem – kaže Janjić.

– Nestabilnost će biti prvi efekat smrti Muamera Zukorlića. Da ne podsećam da je u obračunima Ljajića i Ugljanina bio i mrtvih i ranjenih. Setimo se 2010. kada je uz direktnu asistenciju tadašnje vlasti Demokratske stranke i Borisa Tadića maltene došlo do ivice oružanih sukoba i policijske intervencije. Novi Pazar je bio opsadom – ističe sagovornik Danasa.

Kako napominje, u Sandžaku sad više nema stranke i lidera koji ima kritički odnos prema Turskoj i Redžepu Erdoganu.

Janjić kaže i da je Zukorlić imao pouzdane i dobre kontakte sa strujom u Sarajevu koja će, kako predviđa Janjić, sigurno biti vodeća, a koja nije politika porodice Bakira Izetbegovića.

– Zukorlić je, takođe, bio važan politički igrač na Kosovu sa jasnom distancom i od albanskog i od srpskog nacionalizma. Po tome se odvajao od drugih političara iz Sandžaka. Da zaključimo, bojim se da u Srbiji sinovi ne mogu da naslede roditelje, jer nemaju kapaciteta. Zukorlić je bio harizmatina ličnost koja je spajala ne samo versko već i liderstvo u civilnom svetu – zaključuje Dušan Janjić.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.