“JEDNOM SMO POGRIJEŠILI, NE SMIJEMO OPET” Dr Kon o poštovanju mjera u borbi protiv korone

344

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv pandemije korona virusa dr Predrag Kon rekao je da se stanje u Srbiji stabilizovalo i dodao da je to rezultat mjera. Dr Kon je naglasio da je situacija iako stabilizovana i dalje nesigurna jer je virus itekako prisutan.

– Dakle, mjere moramo poštovati ako želimo u nekom miru da dočekamo početak školske godine – kazao je Kon za Nacionalni dnevnik TV Pink.

Kon je komentarišući manji broj obolelih nego u prethodnom periodu rekao da na neki način možemo da se radujemo što se epidemija može kontrolisati.

– Ali, daleko je od toga da sebi smemo da dozvolimo da se opustimo i da počnemo da se ponašamo kao da toga nema, kako smo jednom uradili – napomenuo je Kon.

On je rekao da, što se njega tiče, do početka školske godine ne bi trebalo ukidati mjere koje su trenutno na snazi, uključujući i zabranu javnog okupljanja više od deset osoba, koja se kako je rekao, ne odnosi na javna kupališta.

– Pratićemo situaciju, ako dođe do nekog naglog poboljšanja onda može da se priča o tome, a ako ne dođe ne treba ni da razgovaramo o tome – istakao je dr Kon.

Govoreći o predstojećoj jeseni Kon kaže da možemo očekivati da se dogodi ono što se redovno dešava sa respiratornim infekcijama, a to je da se povećava njihovo prisustvo i dodao da nema mjesta strahu.

– Ono što se dešava sada na južnoj hemisferi je da nema gripa tako mnogo, a tamo je zima sada. Ovo nošenje maski itekako sprečava prenos gripa – naveo je dr Kon.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.