Kako mozak pomaže tijelu u borbi protiv bakterij

265

Novija istraživanja su pokazala da prisustvo zaštitne molekule PCTR1 povećava sposobnost makrofaga ( bijelih krvnih ćelija) da ubiju bakterije koje se nalaze u tijelu zaražene osobe.

Funkcije mozga nisu samo kontrola misli i psihičke funkcije. Nedavne studije su pokazale da mozak kontroliše način na koji tijelo reaguje pri nekoj prijetnji od bakterijske infekcije. Time poboljšava proizvodnju zaštitne molekule PCTR1 koja pomaže bijelim krvnim ćelijama da saniraju štetu koju bakterije nanose tijelu.

Naše tijelo je u neprekidnom procesu borbe sa bakterijama. Većinu vremena one ne predstavljaju prijetnju s obzirom da smo razvili zaštitni sistem koji drži ove organizme na „lancu“. Kod nekih slučajeva, posebno kad je imuni sistem tijela oslabljen, bakterije mogu ući, što vodi do infekcija, i u ekstremnim slučajevima, sepse.

Godine 1920. došlo je do otkrića penicilina. Ovim antibiotikom je stvoren novi način liječenja infekcija. S njim, nismo morali da se oslanjamo na tijelo da se riješi bakterija. Penicilin je među prvim lijekovima na listi koji je razvijen da se bori sa bakterijskim infekcijama. Međutim, u zadnjih nekoliko godina, sposobnost antibiotika je postala ograničena, te je povećani broj bakterija postao otporniji na tretmane ovih lijekova.

Novija istraživanja su pokazala da prisustvo zaštitne molekule PCTR1 povećava sposobnost makrofaga ( bijelih krvnih ćelija) da ubiju bakterije koje se nalaze u tijelu zaražene osobe. PCTR1 je dio grupe molekula koje su specijalizovane za kontrolu kako tijelo reaguje na upale. Proizvode ih bijele krvne ćelije iz derivata ulja esencijalnih masnih kiselina.

Povećana koncentracija ove molekule vraća sposobnost periotenalnih makrofaga da se riješe bakterija kao i da ublaže simptome upale, što ubrzava otklanjanje bakterija iz sistema.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.