Kandić: Vulin je zabranio brisanje murala zločinca Mladića, politička javnost Srbije šuti

927

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je zabranio brisanje murala u Beogradu ratnog zločinca Ratka Mladića, a odluka o zabrani okupljanja je samo paravan za to, kaže za Faktor Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo.

Smatra kako je to velika sramota za Srbiju i Beograd.

“Tako će Srbija 9. novembar, međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, obilježiti čuvanjem murala posvećenog presuđenom ratnom zločincu. To je strašno. Umjesto da je vlast uklonila mural prije 9. novembra, ona čini sve da ga sačuva ko zna do kada”, ističe Kandić.

Prema njenim riječima, zabrinjava šutnja značajnog dijela političke javnosti u Srbiji.

“Civilno društvo neće odustati od ove namjere. Pokušava i ono malo slobodnih medija da ovaj skandal ostane u fokusu. Nažalost, nemamo reakcije opozicionih političkih partija, koje sebe vole nazivati demokratskim”, naglašava Kandić.

Iz Udruženja Žene u crnom su naglasili kako je “očigledno da se ovdje radi o tome da neonacističke grupe koje su najavile sprečavanje uklanjanja murala dijele obožavanje ratnih zločinaca sa aktuelnim vrhom vlasti”.

“Vlast ovim pokazuje svoju dosljednost u sprečavanju suočavanja sa zločinačkim teretom nedavne prošlosti, čime daje svoj doprinos rehabilitaciji zločina i zločinaca i nanosi nesagledive štete zemlji i narodu za čiji se boljitak navodno zalaže”, navodi se, između ostalog, u saopćenju Udruženja.

Nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) objavila je danas u otvorenom pismu da u utorak neće uklanjati mural ratnom zločincu Ratku Mladiću u Beogradu, kao što je bilo planirano, jer to više nije običan mural, “već spomenik Mladiću i srpskom svetu” stavljen pod zaštitu Srbije rješenjem MUP-a, resornog ministra Vulina i šutnjom srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Izvor: Faktor.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.