Khan: Talibani zauzeli prvu prijestolnicu jedne provincije

478

Grad Zaranj u afganistanskoj provinciji Nimroz pao je danas u ruke talibana, saopštila je lokalna policija.

To je prvi put da je prijestolnica neke afganistanske provincije pripala pobunjenicima koji su intenzivirali ofanzivu, navodi Rojters, prenosi Tanjug.

Portparol policije u Nimrozu je rekao da su talibani uspeli zauzeti grad zbog nedostatka vladinih sigurnosnih snaga.

Zauzeli desetke okruga
Pobunjenici su zauzeli desetke okruga i graničnih prelaza posljednjih mjeseci i izvršili pritisak na nekoliko prijestolnica provincija, uključujući Herat na zapadu i Kandahar na jugu, u trenutku kada se strane trupe povlače.

A u Kandaharu, talibani su pogubili gotovo 900 ljudi za šest sedmica, nakon što su njihovi borci savladali vladine trupe, rekao je bivši šef lokalne policije Tadin Khan.

Napadani su policajci, plemenske vođe, civilni aktivisti, čak i popularan komičar, a neki od njih su izvučeni iz domova i ubijani u južnoj provinciji Kandahar, prenio je Tanjug Daily Mail.

Pripadnici oružane grupe su osvojili veći dio provincije i opkolili Kandahar, dok pokušavaju da vrate kontrolu nad zemljom koju su imali nekada, u vrijeme kada se američke trupe povlače iz Afganistana.

Mnogi su ubijeni u gradu Spin Boldak, na granici sa Pakistanom, kazao je Kan za afganistanski medij Tolo.

‘Nezaboravna brutalnost’
“Narod je mnogo propatio. Brutalnost koja je viđena u Boldaku se ne može zaboraviti”, rekao je.

Među ubijenima je i komičar Nazar Mohammed, koji je služio u afganistanskoj policiji – njega su preklali, a nakon toga su fotografije njegovog tijela okačili na internet.

Daily Mail dodaje da su ostale mete bili afganistanski vojnici – nekima od njih koji su se predali talibanima bilo je obećano da će im biti dozvoljeno da se vrate kućama.

Talibani su negirali da je bilo pogubljenja.

IZVOR: AGENCIJE
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.