KOJE JE IZVORNO IME ALTUN-ALEM DŽAMIJE?

1592

Najpoznatija i u historijskom i arhitektonskom smislu najdragocjenija novopazarska džamija je svakako Altun-alem džamija.
Tačna godina izgradnje ove džamije je nepoznata. U osmanskom defteru (popisu) iz 1516. godine ne postoji nikakav pisani trag o ovoj džamiji.
Ali zato u popisu iz 1528. godine pominje se „Mujezin hodžina mahala“, što jasno upućuje na vakifa ove džamije Muslihudina Abdulganija, poznatog i pod imenom Mevlana mujezin hodža al-Medini.

Ovo nam jasno ukazuje da je najpoznatija novopazarska džamija izgrađena negdje u periodu između 1516. i 1528. godine.
“Mujezin hodžina mahala” је 1528. godine imala 35 domaćinstava, 1540. godine 20 i 1604. godine 30 domaćinstava, kako to navode izvori iz navedenih godina.

Najprije je naziv „Mujezin hodžina mahala“ zamjenjen je imenom Jeleč mahala, a krajem XVII vijeka nazivom Altun-alem džemat, a potom Altun-alem mahala.

Današnja Prvomajska ulica se ranije zvala Stambolski drum, a cijelo naselјe je bilo poznato kao Jeleč mahala, po Jeleču, srednjovjekovnom utvrđenju koji se nalazi na Rogozni, u čijem pravcu je vodila današnja Prvomajska ulica.
Osmanski putopisac Evlija Čelebija, koji je kroz ove krajeve proputovao šezdesetih godina XVII vijeka, zapisao je: »Džamija koja se zove Altun (alem) džamija stara je bogomolјa, nalazi se u Jeleč mahali na Carigradskom drumu«.

Kao što rekoh, nazivi„Mujezin hodžina mahala“ i Jeleč mahala su se izgubili krajem XVII vijeka i umjesto njih pominju se džemati Altun-alem i Ahmed vojvoda, nazvani po istoimenim džamijama.
U Vakufnami iz 1550. godine su nabrojani svi njegovi projekti na teritoriji Novog Pazara: Altun-alem džamija, mekteb na tlu džamijskog kompleksa, tri kuće za boravak imama, han, šest dućana pored hamama, šest kožarskih dućana u Tabačkoj čaršiji na obali Raške, sedam mlinova pored mosta (jedan od njih je bio sa pet vitlova).

Sasvim je sigurno da je graditelј Altun-alem džamije bio veoma bogat čovjek, čim je izgradio toliko objekata, ne samo sakralnih. On je bio i vrlo obrazovan i učen čovjek. To potvrđuje njegovo zvanje – Mevlana (Mevlana Muslihudin Efendija), to je počasno zvanje koje su mogli nositi samo istaknuti islamski učenjaci i filozofi.
Njegov nadimak al-Medini govori da je bio i vlasnik ili zakupac zlatonosnih rudarskih okana.
Osim Altun-alem džamije u Novom Pazaru, on je vakif još: Dućandžik džamije u Skoplju, Mesdžida u selu Mažići kod Kosovske Mitrovice i Bajrakli džamije u Larisi (Jenišehiru) u Grčkoj.

Izgradio je još puno drugih građevina o kojima ovom prilikom neću govoriti.
Moguće je da je vakif još neke džamije u nekim drugim gradovima, ali za sada to nam nije poznato.
Ovom prilikom želim da odgovorim na sljedeće pitanje.
Kako je svoju džamiju nazvao njen vakif i kako se ona izvorno zvala u prvim decenijama nakon njene izgradnje?
Na osnovu mojih proučavanja sam otkrio da se ne samo Altun-alem džamija već i ostale tri džamije koje je ono izgradio nazivaju istim imenom.

Sve četiri džamije, pa i Altun-alem džamija su se nakon izgradnje nazivale istim imenom Mujezin hodžina džamija. Zato je i mahala u Novom Pazaru u popisu iz 1528. godine dobila naziv „Mujezin hodžina mahala“.
Naziv Altun-alem džamija je tek kasnije nastao i to je naziv koji joj je dao, ne njen vakif, već narod. To je isto slučaj i sa Dućandžik džamijom u Skoplju, i sa Bajrakli džamijom u Larisi i sa mesdžidom u Mažićima kod Kosovske Mitrovice.
Dakle, ponavljam, izvorni ili originalni naziv Altun-alem džamije je MUJEZIN HODŽINA DŽAMIJA.
U narednim tekstovima ću vam otkriti tajne o arhitektonskom projektu ove džamije, i dokazaću vam da narodni naziv ove džamije Altun-alem džamija ne znači džamija sa zlatnim alemom ili dragim kamenom, kako se do sada obično objašnjavalo, već nešto potpuno drugo što ću vam uskoro objasniti.
Esad Rahić
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.