Kolić: Mene, mog oca, moju braću muslimane i Bošnjake su iz DPS-a nazvali poturčenjacima, danas smo posrbice

581

“Saopćenja u stilu devedesetih, kada se kroz njih prožimala mržnja prema stopostotnim Crnogorcima i šahu zbog šahovnice, te iniciranje progona Muslimana i Bošnjaka, i kada je neprijatelj bio svako ko tada nije podržavao nacionalističko-šovinističku i ratno huškačku histeriju, danas su umotana u malo drugačije pakovanje, ali pećinski nacionalizam DPS-a ne jenjava” – kazao je poslanik Demokrata Dženan Kolić.

On je reagovao na saopćenje DPS-a u kojem se navodi da “država neće dozvoliti da Crna Gora bude vraćena tamo gdje je bila prije stotinu godina”.

“Mog oca, koji je bio član organa DPS-a, moju braću muslimane i Bošnjake, i mene među njima, isti ovi šovinisti nazivali su poturčenjacima, dok nas danas nazivaju posrbicama, i to samo zato što smo stali u odbranu svetinja naše braće pravoslavaca, Crnogoraca i Srba. Stali smo im u zaštitu jer danas otimaju hramove njima, a već sjutra će krenuti u otimanje džamija nama” – kazao je Kolić.

On smatra da princip po kojem lopov viče “držite lopova”, na bazi kojeg DPS proglašava ljude “izdajnicima i četnicima”, potporu bi pronašli u odgovorima na sljedeća pitanja:

  • Ako su svi ljudi koji se protive Zakonu o slobodi vjeroispovijesti četnici, znači li to da smo Albin i ja, kao Bošnjak i musliman, isto četnici?
  • Znači li to da je i Papa Franjo četnik? Da li je barski nadbiskup Rok Đonešlaj četnik?
  • Je li sandžački muftija hfz. Abdurahman ef. Kujević, takođe četnik?
  • Jesu li nepravoslavni vatrogasci iz Bara, koji su odbili da se angažuju protiv svoje braće isto četnici?
  • Jesmo li svi mi četnici i izdajnici, a samo ste vi “pravednici”?

“Uz to, ako se već predstavljate kao zaštitnici multikultularizma i multikonfesionalizma u Crnoj Gori, recite nam, zašto nikada niste otkrili one koji su, za vrijeme vaše vladavine u Nikšiću, minirali Hadži Ismailovu džamiju? Odgovor znamo da nećemo dobiti, jer počinioce tog nedjela krijete iz vama dobro poznatih razloga. Gospodo iz DPS-a, jasna je vaša histerija zbog vidljivog osipanja i masovnog napuštanja vaše partije koje ne možete zaustaviti ni mehanizmima zastrašivanja, ali nemate pravo da vrijeđate građane, jer u Crnoj Gori niko nikoga ne smije da vrijeđa!”, kazao je Kolić

Zato poslanik Demokarata misli da je svima jasno da je upravo problem u DPS-u.

“Problem za narod, za državu, za vjerske zajednice, za evropsku perspektivu Crne Gore. Vi ste kamen spoticanja miru, zajedništvu, bratskoj ljubavi, solidarnosti i budućnosti naše djece. Vi ste odlazeća profiterska garnitura, koju je narod prozreo. Vi ste brod prošlosti koji tone. I ne zavaravajte se da vam priča o četnicima i izdajnicima može proći dalje od partijskih prostorija, jer je toliko blijeda i jeftina da se jasno vidi da je posljedica straha i očaja”, kazao je on.

Kolić se osvrnuo i na gostovanje Vuka Draškovića kongresu DPS-a.

“Vaše sramne ambicije zavađanja braće, predmet su ismijavanja širom Crne Gore. Mislili ste da će se priča po matrici vašeg specijalnog gosta iz 90-tih Vuka Draškovića, primiti u narodu Crne Gore? Prevarili ste se. Ekipa sa vašeg Kongresa je potrošena, prevaziđena i zarobljena u kandžama mržnje, nacionalšovinizma, kriminala i profiterstva”.

Na kraju, poslanik Demokrata je pozvao DPS da ne brane Crnu Goru.

“Nemojte je braniti vi koji ste je opljačkali, unazadili i ponizili pred cijelim svijetom. Nemojte je vi braniti od poštenih građana svih vjera i nacija. Nemojte je vi braniti od bratske sloge i zajedništva. Nemojte vi braniti Crnu Goru od borbe za pravdu i pravičnost, jer ste upravo vi najveći protivnici toga. Kriminalci niti su ikada mogli, niti će ikada moći, braniti državu od poštenih građana”.

Izvor: Vijesti.me