Koliko košta gorivo u Srbiji i regionu: Ako putujete ovo bi trebalo da znate

418

Beograd — Danas u Srbiji litar benzina košta oko 156 dinara, a dizela oko 160 dinara. U odnosu na april to je poskupljenje za šest dinara u slučaju benzina, odnosno za 3 dinara za dizel.

U odnosu na većinu zemalja u regionu “naše” gorivo značajno je jeftinije, mada to nije slučaj i kad govorimo o svim zemljama u okruženju. Razlika po litru u nekoliko zemalja u regionu ide i do 70 dinara, a prema najnovijim cenovnicima najjeftiniji benzin u regionu vozači mogu da kupe u Bosni i Hercegovini, piše Blic.

Takođe, litar ovde košta 1,02 evra i u BiH gorivo je godinama unazad jeftinije nego u mnogim drugim zemljama u regionu, a odmah iza BiH, sledi Bugarska gde litar benzina košta 1,04 evra.

U Grčkoj je najskuplje – 1,62 evra.

Tako će vozač za pun rezervoar bezolovnog benzina, koji u proseku ima oko 50 litara, u Srbiji platiti 65,6 evra. Ako gorivo sipa u BiH platiće 51 evro, a u Severnoj Makedoniji 55,5 evra, što znači da se ušteda po jednom “tankovanju” kreće od 1.200 do 1.800 dinara.

Što se tiče dizela, ono je u okruženju najskuplje u Hrvatskoj gde košta 1,36 evra po litru, a već na drugom mestu nalazi se Srbija, gde litar dizela košta 1,35 evra.

Najjeftiniji evrodizel u regionu toči se u Bosni i Hercegovini, za 97 evrocenti po litru.

Sledi Severna Makedonija sa 99 evrocenti.

Biće još skuplje?

Cena nafte u svetu i dalje raste, a jedan barel juče je vredeo 76 dolara što je njegova najveća cena u poslednje tri godine, piše Blic.

Barel je pre četiri meseca koštao 60 dolara, u novembru prošle godine 40 dolara, a pre godinu i po dana 20 dolara.

Upravo ovakav trend zajedno sa očekivanjima, da bi oporavak globalne ekonomije mogao da donese dodatno poskupljenje, govori o mogućnosti novih, većih cenovnika.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže da je nezahvalno prognozirati kretanje cena u narednom periodu, ali da je činjenica da globalna dešavanja imaju uticaj i na cene u Srbiji.

“Potrošači treba da budu svesni da će se promene na globalnom nivou odraziti i na srpsko tržište nafte i derivata. To znači da kada cene idu na više u svetu, idu i kod nas i obnuto. E sad, koliko tačno i kada teško je precizirati”, ukazao je on.

Sve više analitičara u svetu tvrdi da će vrednost nafte toliko rasti u narednom periodu da bi mogla da dostigne cenu od 100 dolara po barelu. Ipak, ocenjuju, treba biti oprezan prilikom iznošenja ovakvih prognoza, posebno imajući u vidu nespremnost na saradnju koju pokazuju najveći proizvođači ovog energenta.

Poslednji u nizu onih koji su istupili na ovu temu je Den Brulet, bivši američki ministar energetike. Ukoliko se normalizuje situacija na tržištu, cena nafte bi čak, tvrdi, mogla i da preskoči psihološku granicu od 100 dolara po barelu.

S druge strane, nije isključeno ni da bi se ova sirovina mogla kretati u suprotnom smeru, za šta bi glavni krivac bila nespremnost velikih proizvođača nafte, koji sačinjavaju OPEK+, na dogovor i saradnju.

Izvor B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.