Kosovar Bekim Gashi suprotstavio se pokušaju puča u Turskoj: Branili zemlju od okupacije

1271

U Turskoj je 15. jula 2016. godine, grupa terorista predvođena Fethullahom Gulenom organizovala puč, ali zahvaljujući otporu turskih vojnika i policije, te hiljade civila, puč je propao nekoliko sati kasnije.

Dio ovog otpora među hiljadama civila koji su izašli na ulice da bi odbranili tursku državu 15. jula, bio je i Kosovar iz Prištine Bekim Gashi.

Gashi, koji je te noći bio u Istanbulu sa prijateljima, rekao je da je prve informacije o pokušaju puča dobio dok je uživao u opuštajućim trenucima u jednom od gradskih kafića.

Informacije koje su stalno pristizale od turskih medija činile su situaciju ozbiljnijom i postalo je neophodno da se nešto preduzme, istakao je za Anadolu Agency (AA) Gashi.

Nakon što je na turskoj državnoj televiziji video telefonsku vezu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i poziv upućen građanima da izađu na ulice i odupru se terorističkim aktima, Gashi, zajedno sa svojim prijateljem Fadilom Pushkollijem, nije oklevao da brani, kako je naglasio “zemlju od okupacije“.

“Kako su ljudi postepeno počeli da izlaze na ulice i ne prihvataju puč ili okupaciju, mi smo kao državljani Republike Kosovo odlučili da se pridružimo našim prijateljima, braći, braći iz Turske da se odupremo puču, radi prijateljske države koja je pomogla Kosovo u svim sferama”, kazao je Gashi.

Ističe da su ostali do ranih jutarnjih sati kod Direkcije policije u Istanbulu, a ponekad i ispred opštine Istanbul u naselju Fatih.

Gashi je rekao da je te noći do jutra video ljude ubijene i povrijeđene, a postojale su velike šanse da i drugi poginu ili budu ranjeni.

Njegov izlazak, kojim je postao deo otpora, u potpunosti je bio na dobrovoljnoj osnovi. Gashi kaže da postoji nekoliko razloga za to.

“Turska je stalno podržavala Kosovo na sve načine, počev od političkog, ekonomskog i socijalnog aspekta. Naročito je predsednik Turske, gospodin Tayyip Erdogan, u velikoj meri uticao na međunarodnoj sceni da mnoge druge države priznaju Kosovo kao nezavisnu državu. Oduvijek je stajao uz Kosovo i narod Kosova. Dobro svakako treba da se vrati samo dobrim. Dakle, ne mogu da mislim drugačije nego da budem solidaran sa narodom Turske poput onih koji su se solidarisali sa nama tokom rata“, istakao je Gashi, koji je takođe ratni veteran Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Dodaje da je noć 15. jula 2016. za Tursku bila jedna od najvažnijih noći u posljednjih 100 godina, jer, prema njegovim riječima, da se te noći nije dogodila pobjeda turskog naroda, Turska bi u nekom obliku bila u potpunosti okupirana u svim državnim institucijama od terorističke organizacije FETO.

FETO i njegov vođa sa sjedištem u SAD-u Fethullah Gulen organizovali su neuspeli puč u kojem je 251 osoba poginula, a oko 2.200 ranjeno. Turska obilježava 15. jul kao Dan demokratije i nacionalnog jedinstva, organizovanjem događaja u čast onih koji su izgubili živote poražavajući pučiste i u znak sjećanja na hrabrosti nacije.

Izvor: Anadolija
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.