Kosovski ministar: Akcija je bila protiv švercera, većina uhapšenih su Albanci

1141

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svečlja rekao je da je današnji slučaj akcije na sjeveru Mitrovice protiv šverca robe pokrenula jedna saveznička služba, da je vlasnik apoteke Albanac i da su većinom uhapšeni Albanci.

Na konferenciji za novinare, Svečlja je ponovio da akcija nije usmjerena protiv bilo koje nacionalne pripadnosti.

“Ova operacija nije usmerena protiv bilo koje nacionalnosti, ovo je usmjereno protiv kriminalaca koji su švercovali ilegalnu robu na teritoriji Kosova. Tužilac u ovom predmetu je Srbin, sudija za prethodni postupak je Srbin, članovi policije za brzo reagovanje u Sjevernoj Mitrovici su uglavnom Srbi. Većina uhapšenih su Albanci, većina traženih su Albanci. Ne radi se ni o kakvoj akciji državne represije protiv bilo koga. Svi ovi dokazi koje ste videli su dovoljni dokazi da su ove radnje više nego potrebne i mi ćemo nastaviti sa takvim radnjama. To je saveznička služba koja je pokrenula ovaj slučaj i sarađivali smo sa međunarodnim predstavnicima. Ovo nije aktivnost koja je upućena ka srpskoj zajednici na Kosovu. Vlasnik apoteke u kojoj se dešavao šverc na visokom nivou i gdje su napadnuti istražitelji je Albanac za kojim se traga. Ni Vučić ni bilo ko drugi ne može da zaštiti Besima Zećirija od zakona Republike Kosovo. To da li je apoteka 20 stopa sa ove, ili one strane, nije bitno“, rekao je.

Nastavićemo da sprovodimo zakon svuda na Kosovu, kazao je Svečlja.

Osam policajaca povređeno u akciji na sjeveru

Svečlja je saopćio je da je osam policajaca povrijeđeno kao posljedica napete situacije na sjeveru Mitrovice.

Svečlja je zatražio od zvaničnih vlasti da izvedu počinioce napada na zvaničnike pred lice pravde.

“Kosovo je ozbiljno izloženo kriminalu, naše institucije su posvećene osiguravanju mirnog okruženja. Današnja akcija bila je uspešna u oduzimanju robe i hapšenju njihovih krijumčara, a nikada protiv drugih građana. Već imate informacije da ima osam povrijeđenih policajaca. Pozivam odgovorne institucije da reaguju protiv onih koji su napali zvaničnike“, rekao je Svečlja tokom konferencije za novinare, zajedno sa generalnim direktorom kosovske policije Samedinom Mehmetijem.

Svečlja je takođe spomenuo napade na novinare na sjeveru, rekavši da su i oni bili svjedoci nasilja tamo.

Kosovska policija sprovela je u srijedu akciju protiv krijumčarenja robe na nekoliko lokacija na Kosovu, uključujući region Sjeverne i Južne Mitrovice, Prištine i Peći.

Izvor: KoSSev
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.