Krivična prijava protiv Milomira Marića

250

Slavko Ćuruvija fondacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Asocijacija onlajn medija uputili su Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv Milomira Marića, glavnog urednika televizije Hepi, zbog krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, kao i krivičnog djela povrede ugleda zbog rasne, vjerske, nacionalne ili druge pripadnosti.

U saopštenju podnosilaca prijave je navedeno da ni mjesec dana nakon vrijeđanja profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija u jutarnjem programu televizije Hepi, Više javno tužilaštvo, uprkos najavama, još nije obavjestilo javnost o pokretanju i toku eventualnog postupka protiv Marića.  

Istovremeno, postupak protiv Marića najavio je i REM, ali Savjet tog tijela ni mjesec dana nakon sporne emisije nije razmatrao ovaj slučaj, sudeći prema zapisnicima sa sjednica Savjeta objavljenim na sajtu regulatora.  

“Krivičnom prijavom želimo da podsjetimo Više javno tužilaštvo da ima ovlašćenja da obezbjedi doslednu primjenu zakona, kao i da Krivični Zakonik izričito zabranjuje raspirivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. Pozivamo REM da u najkraćem mogućem roku razmotri ovaj, i ostale prekršaje TV Hepi i preduzme odgovarajuće mjere propisane Zakonom”, navedeno je u saopštenju.  

Marić je u jutarnjem programu 30. septembra iznio niz uvreda na račun profesora Sinanija, koji je sa rektorkom BU Ivankom Popović učestvovao u pregovorima sa studentima udruženja “Jedan od pet miliona”, koji su duže od 10 dana blokirali zgradu Rektorata Beogradskog univerziteta.  

Između ostalog, Marić je naveo da Sinani ima “sumnjivo prezime” i ocjenio da on ne može da bude moralni sudija, jer bi na Kosovu “Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušao strijeljali”.

Izvor: Sandzak Danas/N1