albin_kurti

Kurti: Srbija prijeti da izazove rat, Vučić se ponaša kao Njemačka između dva rata

1428

Srbija prijeti da izazove treći Balkanski rat, a Aleksandar Vučić se ponaša poput “Njemačke između svjetskih ratova”, dok ga ohrabruje Vladimir Putin, piše britanski Telegraf u dužem tekstu o Kosovu, citirajući kosovskog premijera Aljbina Kurtija u razgovoru za ovaj list.

Kurti u seriji optužbi na račun srpskog predsjednika iznosi i to da ukoliko ga zapadne vlade “ne budu shvatile ozbiljno“, kosovska i bosanskohercegovačka kriza bi mogle da eskaliraju.

Kao krivca za krizu na Kosovu Kurti vidi isključivo srpsku stranu, navodeći da je Srbija razmjestila trupe na kosovskoj granici, dok su se srpski demonstranti sukobili sa kosovskom policijom na sjeveru zemlje prošlog mjeseca.

Kao dalji argument naveo je povećanje srpskog odbrambenog budžeta za 70 odsto od 2015., to jest, jednu i po milijardu dolara, uz sljedeću činjenicu koju opet vidi u prilog svojim optužbama – da je Srbija neko ko “najviše troši u vojne svrhe“.

Predstavljajući dalje vojni profil najveće države na Zapadnom Balkanu, koja je “snažno modernizovala svoje avio jedinice i kupila dronove, avione i protivvazdušni odbrambeni sistem iz Rusije i Kine“, u razgovoru je iznio i da “oni žele da se ponašaju kao da su Njemačka između dva svjetska rata – ‘ako nam ne udovoljite, izazvaćemo i drugi’. A već su uradili jednu turu u devedesetim“.

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je da je zabrinjavajuće što je premijer Kosova Aljbin Kurti dobio “prostor za intervju“ u jednom uglednom britanskom političkom mediju i dodao da “svijet mora da shvati da je Kurti opasan čovjek“.

Povodom intervjua kosovskog premijera za Dejli telegraf, Petković je u saopštenju rekao da je Kurti “ozbiljna bezbjednosna prijetnja“ i da bi “valjalo da svi obrate pažnju na Kurtijevo ponašanje prije nego što načini ozbiljnu štetu“, umjesto što mu se “poklanja prostor za fantazmagorije i tirade protiv Srbije“.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.