MORA SE POŠTOVATI DRŽAVA U KOJOJ ŽIVIŠ A NE RADITI NA NJENOM RUINIRANJU

2274

Dok se sandžački Bošnjaci i njihove stranke utrkuju u propagiranju mirnog dijaloga i svestrane saradnje sa Beogradom i bez dileme priznaju teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije, kao javni oblik izražavanja lojalnosti državi u kojoj žive, dotle bosanski Srbi i njihove stranke sve čine da blokiraju u onemoguće normalan rad i funkcioniranje državnih institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu, njihov član predsjedništva odbija da se slika pored državne zastave i javno poziva na separatizam i odvajajanje pola državne teritorije i pripajanje drugoj državi.

Dok sandžački Bošnjaci, koji nemaju ni dio prava koji uživaju bosanski Srbi, i njihove stranke se neprestano svađaju i sve najgore govore  jedni o drugima čak i  u srbijanskom parlamentu, i nemaju jedinstveni stav po nijednom pitanju, bosanski Srbi i njihove partije su jedinstveni čak i u nakaradnim stavovima kao što je  negiranje genocida.

Uzalud je što mi dajemo pozitivan primjer kako se trebaju ponašati manjinski narodi prema državi u kojoj živiš. Bosanski Srbi nas neprestano uče svojim primjerom da treba biti nelojalan svojoj državi i da trebaš kontinuirano raditi protiv nje.

Mi smo smatrali i uvijek ćemo smatrati da je to neispravno stanovište i da je država zajednička kuća o kojoj svi trebaju zajednički brinuti, a ne rušiti njene temelje.

Nas su bošnjački lideri iz Bosne i Hercegovine uvijek učili i savjetovali da budemo lojalni državi u kojoj živimo. Krajnje je vrijeme da primjer Sarajeva slijedi i zvanični Beograd otvoreno, jasno i decidno.

Znamo da se jedan dio bošnjačkog javnog mnjenja neće složiti sa našim stavom, ali mi smo ubjeđeni da će predsjednik Republike Srbije utjecati na lidere bosanskih Srba da krenu u vode normalne politike, jer on nije političar kamikaza politike.

Kao što smo izričito protiv negiranja genocida u Srebrenici, tako smo izričito protiv toga da iko naziva srpski narod genocidnim narodom, jer ne postoje genocidni narodi. Postoje samo genocidne grupacije i pojedinci u okviru nekog naroda.

Uprkos tekućim izazovima, i dalje podržavamo one stranke koje propagiraju politiku dijaloga i svestrane saradnje sa Beogradom, što će, samo je pitanje vremena, na kraju da čine i lideri bosanskih Srba u odnosu na njihovu prijestonicu Sarajevo.

Naš cilj mora biti decentralizacija i demokratizacija države u kojoj živimo, uz poštovanje njenog teritorijalnog suvereniteta i integriteta.

U politici uvjek na kraju pobjedi racionalnost i mudrost, a politički avanturizam i kamikaza politike su uvijek bile kratkog daha i sa negativnim navoraučenjima.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.