Muftija Dudić

Muftija Dudić: U ime Allaha, za hatar kurbana Muftije Zukorlića, pozivam sve na jedinstvo

369

U organizaciji Matice bošnjačke, na Fakultetu za islamske studije, 20.11.2021. godine, održana je promocija Amaneta – jubilarnog Glasnika Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti i Ljetopisa – naučnog časopisa Matice bošnjačke.

Na ovom promotivnom skupu u povodu Dana Sandžaka, po prvi put bez rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića, govorili su predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić, predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti akademik Mehmed Akšamija, potpredsjednik BANU akademik Šerbo Rastoder, akademik Fatmir Bači, predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije muftija hfz. Abdurrahman ef. Kujević i predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić.

U svom obraćanju, u prepunom amfiteatru FIS-a, između ostalog, predsjednik Mešihata je pozvao na bošnjačko jedinstvo sve Bošnjake, naročito političare, bez obzira kojoj stranci pripadali, što je bio san rahmetli Muftije rekavši: „Poštovana braćo kao neko ko je 30 godina bio vjerni pratilac rahmetli muftije Zukorlića svjedočim njegovoj težnji da svi Bosnjaci-muslimani budu okupljeni oko vrijednosti vjere, nacije i Sandžaka.

Oko drugih stvari se možemo razilaziti ali se oko ovih svi, bez obzira na razlike, moramo okupiti. U tom duhu pozivam i one koji su 2007. godine otišli iz Zajednice da se vrate…nećemo ih pitati gdje su bili…ali sada je trenutak da svi stanemo u jedan saff i zajedno krenemo u bolju budućnost… Zbog ovih ciljeva je nas Muftija kurban kod Allaha, a naš emanet je da u tome uspijemo.“

Moderator ovog naučnog skupa bio je dr. Jahja Fehratović koji je zajedno sa akademikom Zukorlićem radio na ova dva naučna djela.

Interesovanje je bilo veliko da je i pored prepunog amfiteatra i čitaonice FIS-a veliki broj ljudi stajao u hodnicima Fakulteta u želji da prati izlaganja eminentnih učesnika ovog skupa. (Sana)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.