Muzafer Čepeljac: Novopazarac koji je drugačiji od ostalih

388

Za pet godina Čepeljčeva kolekcija medalja, trofeja i titula postala je toliko bogata da baš i nije lako sjetiti se čega sve u toj riznici ima. Drugačiji od svih, ne samo kad je riječ o izgledu, Muzafer o prošlim vremenima govori u dahu pred takmičarima i rekreativcima u dupke ispunjenoj teretani Warrior gym kluba, čiji je idejni tvorac.

– Debitovao sam 2015. godine u drugoj po snazi evropskoj bodibilding organizaciji sa reprezentacijom Srbije na svjetskom prvenstvo u Kopru. Svemu je prethodio faktor zvani sreća, jedan takmičar je otkazao nastup, upao sam i odmah u pojedinačnoj konkurenciji osvojio treće mjesto u disciplini fitnes model, a sa reprezentacijom prvo. Šta više može da se poželi, među 27 momaka iz svih zemalja svijeta bronzana medalja sijala je kao dijamant. Po prirodi se ne zadovoljavam postignutim, pa me je taj uspjeh odmah potakao da se oprobam u najjačoj svjetskoj konkurenciji, pod okriljem IFBB federacije. Iste godine na beogradskom DIF-u stičem zvanje licenciranog IFBB trenera, od ove godine sam i jedini master – personalni trener i nutricionista u Novom Pazaru – ističe Čepeljac.

Početni uspjesi bili su okidač za seriju novih velikih rezultata sljedeće godine. Na internacionalnom takmičenju u Valjevu osvaja zlatnu medalju u disciplini fitnes model, u najboljoj svjetskoj federaciji (IFBB). Isti uspjeh ponavlja u Jagodini na jednom od najjačih takmičenja na Balkanu. Odbranio je titulu državnog prvaka u model klasiku na šampionatu u Ćupriji, ali nije uspio da ponovim uspjeh iz Kopra.

„Završio sam kao četvrti na svjetskom prvenstvu u tom slovenačkom gradu, drugi su govorili da sam bio najbolji, ali… Ipak, nije ni to mala stvar u konkurenciji 39 takmičara iz gotovo svih zemalja svijeta“, kaže o svojim takmičarskim počecima, Čepeljac.

Naš sagovornik je zanimljiv i zbog toga što je jedan od rijetkih sportista koji se može pohvaliti titulama prvaka u dvije države, Srbiji i Bosni Hercegovini.

„Imam i državljanstvo BIH, otac je tamo rođen, pa sam se 2016. godine prvi put oprobao u fizik disciplini, visine preko 181 cm na šampionatu BiH. To je ubedljivo najpopularnija disciplina i po pravilu u njoj je konkurencija najjača. Zauzeo sam drugo mjesto, pobjedio me je danas PRO takmičar, znači iz kategorije najboljih. Sljedeće godine opet izgubim od njega, ali… Zanimljivo je da 15 dana poslije drugog prvenstva BiH na kojem sam se pojavio odlazim na Open Sarajevo, takmičenje pod okriljem IFBB, gdje ga najzad pobjeđujem. Riječ je o ženanu Kajtazu iz Mostara, sada već dobrom prijatelju. Potom sam u Čačak na Balkansko prvenstvo otišao sa velikim ambicijama, a nije bilo dobro, završio sam kao peti. I danas sudije sa tog takmičenja kažu da mi je medalja nepravedno oduzeta, ali sportista sam od glave do pete, pa sam i to nekako podnio. Te godine sam završio sa fitnes model kategorijom i prebacio se u daleko atraktivniji fizik“, govori Muzafer o tome kako se razvijala njegova karijera.

Godina 2018. značajna je što se u njoj Čepeljac pojavljuje u dvostrukoj ulozi, organizatora i takmičara. Novi Pazar je ugostio veliki broj vrhunskih bodibildera. Organizaciji spektakla prethodila su dva seminara u Novom Pazaru, na kojima su učestvovali selektor i šampion BiH Mirsad Terzo i Lepomir Bakić, bivši svjetski šampion i učesnik prestižnog takmičenja Arnold Kup u organizaciji Arnolda Švarcenegera. Otvoreni Kup Srbije u Novom Pazaru je bio nešto posebno, događaj koji se i danas rado prepričava. „Gradska uprava, Bodi bilding savez Srbije i moj klub Warrior gym perfektno su organizovali i ugostili osim naših najboljih bodibildera po 15 reprezentativaca BIH i Hrvatske, nekolicinu iz Crne Gore. Ko nije dovoljno dobro poznavao dušu Novog Pazara otišao je sa torbom prepunom najljepših uspomena. Ponosan sam na to takmičenje, tim prije jer smo ga organizovali posle 14 uzastopnih sezona u kojima je domaćin bio Dom sindikata (danas Kombank dvorana) u Beogradu. Bila je paklena konkurencija. Osvojio sam treće mjesto u fizik muskularu, ispred su bile svjetske klase IFBB federacije fizika. Bila je to prva medalja za Novi Pazar sa jednog tako velikog skupa bodibildera. Poslije stagnacije ovog sporta u našem gradu moja karijera je vjerovatno najuspješnija u posljednjih 10-15 godina kada govorimo samo o Novom Pazaru“ rado se Čepeljac sjeća dana kada je Pazar bio centar bodibildinga.

Nasljednik se zove Dženan

Muzafer Čepeljac u prethodne dvije godine primat je dao obrazovanju, iz tih razloga napravio je takmičarsku pauzu i sad sve čini da njegov Warrior Gym postane rasadnik bodibildera najvećeg ranga. „Mlade snage dolaze. Vrhunskog bodibildera nije lako stvoriti, za 19 – godišnjeg Dženana Ademija sam siguran da će daleko dogurati. Posjeduje sve potrebne preduslove za vrhunske evropske i svjetske domete. Takmičiće se u fiziku preko 181 cm. Ponoviću, to je daleko najpopularnija disciplina s najjačom konkurencijom u kojoj je fokus na atletskoj građi, definiciji i ljepoti tijela. Veliku ulogu u plasmanu igra pozing, harizmatičnost i način na koji pokazujete dominantne crte tjela“, objašnjava Čepeljac.

Strongmen izazov i u 2020.

Muzafer Čepeljac ne može da miruje, prošle godine načinio je mali izlet iz sveta bodibildinga organizacijom ,,Open strong izazova“ u Novom Pazaru. Događaj koji je prodrmao grad posjetili su takmičari u dizanju tegova, izvođenju sklekova i zgibova.

– Za početak bilo je sjajno. Došao nam je Asmir Kolašinac, šampioni u dizanju tegova iz BIH, legenda bodibildinga iz Jagodine Peđa Milošević, šampion Srbije u bodibildingu do 80 kg Marko Pavlović. Nastavljamo sa istim programom ove godine, s tim da podižemo nivo i uključujemo i ljepši pol. Moja vizija predviđa što više mladih u gradu mladosti koji će se baviti sportom, posebno bazičnim. Naš sport počiva na dizanju tegova, sklekovima i zgibovima i nije ni malo jeftin. Na rekreativnom i amaterskom nivou uz pravilnu edukaciju, a zato sam se školovao, u stanju sam da klub podignem na visok nivo, ali i stanje svijesti onih koji žele da izgledaju lijepo i zdravo da se hrane. Mislim da je Warrior gym krenuo jedinim ispravnim putem. Postao je prepoznatljiv i praćen kako na lokalu, tako i u zemlji, regionu, ali i daleko van granica zemlje – s ponosom govori o klubu perjanici bodibildinga u Novom Pazaru Muzafer Čepeljac.

Danas