Nesvakidašnji most koji je stvari postavio naopako

800

Kada se grade mostovi, najčešće se radi o potrebi da se prevaziđe prepreka u vidu veće vodene površine kako bi drumski ili željeznički saobraćaj mogao neometano da funkcioniše. Ovaj most u Holandiji, međutim, stvari je postavio naopako.

Akvadukt Veluwemeer je nesvakidašnji vodeni most koji je otvoren prije skoro dvije decenije. Dužine 25 i širine 19 metara, most dizajniran tako da po njemu mogu da plove brodovi. Akvadukt je dubok tri metra, što omogućava manjim plovilima da pređu iz jednog dijela jezera u drugi, prenosi KućaStil.

Ovaj neobični most izgrađen je preko saobraćajnice N302 koja povezuje dva okruga, Flevoland i Gerderland. Put siječe jezero Veluwemeer po kojem plove brojni brodovi i jahte.

Po jezeru plovi veliki broj brodova čija visina varira, što je predstavljalo najveću prepreku izgradnji standardnog mosta po kojem bi išla vozila. Bilo je neophodno pronaći alternativu, a rješenje do kojeg su došli bilo je jeftinije i izgleda fascinantno.

Izgrađen je put koji omogućava da se automobili kreću ispod nivoa vode, ali ne u tunelu. Kao rezultat, više od 30.000 vozila – i automobila i brodova, svaki dan se kreću po vodenom mostu i putu, ne ometajući jedni druge.

Nesvakidašnji most
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.